Teaching Methodologies
The teaching methodologies are based on: 1. Theoretical exposition with case studies for each topic addressed; 2. Bibliographic research and discussion of topics throughout the classes; 3. Study visit.
Learning Results
Knowledge of animal diseases of public health importance, particularly foodborne diseases and zoonosis, regarding epidemiology, control/eradication plans and animal health policy development. Control of hygiene at various levels of the food production chain.
Program
Introduction to animal health and public health:
The main diseases of importance to Public Health transmitted by animals.
Production Systems and Public Health.
General principles of epidemiological surveillance. Integrated surveillance and legislation.
Trade Regulations and Importation of Live Animals.
Risk assessment of major zoonotic diseases
HACCP concept – production, manipulation, transformation. Pre-requisites, critical control points and hazards. Decision tree.
Assessment of sources of contamination of food of animal origin
Study of microbial hazards in foods of animal origin and (the means by which) how they affect humans.
Prerequisites (hygiene plan, hygiene assessment, pest control, etc.).
The Sanitary Inspection in the field of Animal Health and Food Safety:
Food hygiene and safety.
National Residue Control Plan.
National Pharmacovigilance System.
Grading Methods
- - CF = (30% Teste Teorico + 40% Projecto de estudo de caso/monografia + 30% Trabalhos de apresentação oral durante as aulas) - 100.0%
- - Exame - 100.0%
Internship(s)
NAO
Bibliography
Ferreira, A., Gonçalves, F. – Moderna saúde pública. 6ª edição. Fundação Calouste Gulbenkian. Lisboa. 1990.
Gregory, N. – Animal welfare and meat science. UK, CABI Publishing, ISBN 0-85199-296-X. 1998.
WHO, (2002). A study group on Future Trends in Veterinary Public Health (VHP).Italy.
www.oie.int
Bernard Toma e Patrícia Tavares Santos, Tradução 1ª Ed 2004. Epidemiologia aplicada à luta colectiva contra as principais doenças animais transmissíveis. ISBN 972-31-1074-1
Ferreira, C.; Sousa de J. – Microbiologia. Volume 1. LIDEL edições técnicas. Lisboa. 1988.
Gil, J. – Manual de inspecção sanitária de carnes. Volume 1. 2ª edição. ISBN: 972-31-0884-4. Fundação Calouste Gulbenkian. Lisboa. 2000.
Decreto-Lei nº 142/2006 que cria o Sistema Nacional de Informação e Registo Animal (SNIRA).
Bibliografia Complementar
Regulamento (CE) n.º 999/2001 do Parlamento Europeu e do Conselho, de 22 de Maio de 2001, que estabelece regras para a prevenção, o controlo e a erradicação de determinadas encefalopatias espongiformes transmissíveis
Drotman, G. (Editor in Chief) – Emerging Infectious Diseases – www.cdc.gov/eid.
Ferreira, J.; Ferreira, C. – Doenças infecto-contagiosas dos animais domésticos. 4ª edição. ISBN: 972-31-0539-X. Fundação Calouste Gulbenkian. Lisboa. 1990.
D.L. N.º 151/2005 de 30 de Agosto – condições de fabrico, colocação no mercado e utilização de alimentos medicamentosos para animais.
Faust, C.; Beaver, P.; Jung, R. – Agentes e Vectores animais de doenças humanas 4ª edição. Fundação Calouste Gulbenkian. Lisboa. 1975.
Gil, I.; Costa, D. – Manual de inspecção sanitária de carnes. Fundação Calouste Gulbenkian. Lisboa. 1985.
Merial (2007). Salmonella: technical manual.
Regulamento (CE) N.º 882/2004, do Parlamento Europeu e do Conselho, de 29 de Abril, relativo aos controlos oficiais realizados para assegura a verificação do cumprimento da legislação relativa aos alimentos para animais e aos géneros alimentícios e das normas relativas à saúde e ao bem-estar dos animais.
Normas Sanitárias relevantes a Higiene e Sanidade animal [Regulamento (CE) nº 178/2002.
Directiva 2003/99/CE do Parlamento Europeu e do Conselho, de 17 de Novembro de 2003, relativa à vigilância das zoonoses e dos agentes zoonóticos.
Ferreira, J. F. – Doenças infecto-contagiosas dos animais domésticos. 2ª edição. ISBN: 84-200-0674-2. Fundação Calouste Gulbenkian. Lisboa. 1968.
Reg. (CE) N.º 141/2007 da Comissão, de 14 de Fevereiro – requisitos de aprovação aplicável, nos termos do Reg. (CE) N.º 183/2005 do Parlamento Europeu e do Conselho, aos estabelecimentos do sector dos alimentos para animais que fabricam ou colocam no mercado aditivos da categoria coccidiostáticos e histomonostáticos.
As medidas de protecção contra zoonoses e certos agentes zoonóticos em animais e produtos de origem animal a fim de evitar focos de infecção e de intoxicação de origem alimentar (DL nº 212/2003)
FAO. Manual on the preparation of nationla animal disease emergency preparedness. (www.fao.org/DROCREP/004/X2096E/X2096E01).