Teaching Methodologies
The teaching methodologies are based on: 1. Theoretical exposition with case studies for each topic addressed; 2. Bibliographic research and discussion of topics throughout the classes; 3. Study visit.
Learning Results
Knowledge of animal diseases of public health importance, particularly foodborne diseases and zoonosis, regarding epidemiology, control/eradication plans and animal health policy development. Control of hygiene at various levels of the food production chain.
Program
Introduction to animal health and public health:
The main diseases of importance to Public Health transmitted by animals.
Production Systems and Public Health.
General principles of epidemiological surveillance. Integrated surveillance and legislation.
Trade Regulations and Importation of Live Animals.
Risk assessment of major zoonotic diseases
HACCP concept – production, manipulation, transformation. Pre-requisites, critical control points and hazards. Decision tree.
Assessment of sources of contamination of food of animal origin
Study of microbial hazards in foods of animal origin and (the means by which) how they affect humans.
Prerequisites (hygiene plan, hygiene assessment, pest control, etc.).
The Sanitary Inspection in the field of Animal Health and Food Safety:
Food hygiene and safety.
National Residue Control Plan.
National Pharmacovigilance System.
Curricular Unit Teachers
Maria Rosa Rebordão Cordeiro Simões CrisostomoGrading Methods
- - CF = (30% Teste Teorico + 40% Projecto de estudo de caso/monografia + 30% Trabalhos de apresentação oral durante as aulas) - 100.0%
- - Exame - 100.0%
Internship(s)
NAO
Bibliography
As medidas de protecção contra zoonoses e certos agentes zoonóticos em animais e produtos de origem animal a fim de evitar focos de infecção e de intoxicação de origem alimentar (DL nº 212/2003)
Regulamento (CE) n.º 999/2001 do Parlamento Europeu e do Conselho, de 22 de Maio de 2001, que estabelece regras para a prevenção, o controlo e a erradicação de determinadas encefalopatias espongiformes transmissíveis
WHO, (2002). A study group on Future Trends in Veterinary Public Health (VHP).Italy.
www.oie.int
Ferreira, J.; Ferreira, C. – Doenças infecto-contagiosas dos animais domésticos. 4ª edição. ISBN: 972-31-0539-X. Fundação Calouste Gulbenkian. Lisboa. 1990.
Normas Sanitárias relevantes a Higiene e Sanidade animal [Regulamento (CE) nº 178/2002.
Faust, C.; Beaver, P.; Jung, R. – Agentes e Vectores animais de doenças humanas 4ª edição. Fundação Calouste Gulbenkian. Lisboa. 1975.
Ferreira, A., Gonçalves, F. – Moderna saúde pública. 6ª edição. Fundação Calouste Gulbenkian. Lisboa. 1990.
Gregory, N. – Animal welfare and meat science. UK, CABI Publishing, ISBN 0-85199-296-X. 1998.
Decreto-Lei nº 142/2006 que cria o Sistema Nacional de Informação e Registo Animal (SNIRA).
Gil, I.; Costa, D. – Manual de inspecção sanitária de carnes. Fundação Calouste Gulbenkian. Lisboa. 1985.
D.L. N.º 151/2005 de 30 de Agosto – condições de fabrico, colocação no mercado e utilização de alimentos medicamentosos para animais.
Regulamento (CE) N.º 882/2004, do Parlamento Europeu e do Conselho, de 29 de Abril, relativo aos controlos oficiais realizados para assegura a verificação do cumprimento da legislação relativa aos alimentos para animais e aos géneros alimentícios e das normas relativas à saúde e ao bem-estar dos animais.
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Bernard Toma e Patrícia Tavares Santos, Tradução 1ª Ed 2004. Epidemiologia aplicada à luta colectiva contra as principais doenças animais transmissíveis. ISBN 972-31-1074-1
Gil, J. – Manual de inspecção sanitária de carnes. Volume 1. 2ª edição. ISBN: 972-31-0884-4. Fundação Calouste Gulbenkian. Lisboa. 2000.
Ferreira, J. F. – Doenças infecto-contagiosas dos animais domésticos. 2ª edição. ISBN: 84-200-0674-2. Fundação Calouste Gulbenkian. Lisboa. 1968.
Ferreira, C.; Sousa de J. – Microbiologia. Volume 1. LIDEL edições técnicas. Lisboa. 1988.
Bibliografia Complementar
Reg. (CE) N.º 141/2007 da Comissão, de 14 de Fevereiro – requisitos de aprovação aplicável, nos termos do Reg. (CE) N.º 183/2005 do Parlamento Europeu e do Conselho, aos estabelecimentos do sector dos alimentos para animais que fabricam ou colocam no mercado aditivos da categoria coccidiostáticos e histomonostáticos.
Directiva 2003/99/CE do Parlamento Europeu e do Conselho, de 17 de Novembro de 2003, relativa à vigilância das zoonoses e dos agentes zoonóticos.
Merial (2007). Salmonella: technical manual.
Drotman, G. (Editor in Chief) – Emerging Infectious Diseases – www.cdc.gov/eid.