Publicações Docentes

60 Resultados

2024
Edible hydrosoluble sachets produced with food by-products and natural additives

Nome: Marta Helena Fernandes Henriques
Autores: Jorge A.M.S.; Bento C.S.A.; Henriques M.H.F.; Gaspar M.C.; Braga M.E.M.
Data: 31/05/2024
DOI: 10.1016/j.foodhyd.2024.109776
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: ELSEVIER
Low Fat Yoghurts Produced with Different Protein Levels and Alternative Natural Sweeteners

Nome: Marta Helena Fernandes Henriques
Autores: Campos L.; Tuma P.; Silva T.; Gomes D.; Pereira C.D.; Henriques M.H.F.
Data: 01/01/2024
DOI: 10.3390/foods13020250
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: ELSEVIER
2023
Edible films based on potato and quince peels with potential for the preservation of cured cheese

Nome: Marta Helena Fernandes Henriques
Autores: Coimbra P.; Marona B.; Henriques M.H.F.; Campos L.; Gomes D.M.G.S.; Vitorino C.; Sousa J.J.S.; Braga M.E.M.; Gaspar M.C.
Data: 01/12/2023
DOI: 10.1016/j.fpsl.2023.101176
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: ELSEVIER
Edible films produced from agrifood by-products and wastes

Nome: Marta Helena Fernandes Henriques
Autores: Jorge A.M.S.; Gaspar M.C.; Henriques M.H.F.; Braga M.E.M.
Data: 31/07/2023
DOI: 10.1016/j.ifset.2023.103442
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: ELSEVIER
Pterospartum tridentatum Liqueur Using Spirits Aged with Almond Shells: Chemical Characterization and Phenolic Profile

Nome: Marta Helena Fernandes Henriques
Autores: Garcia C.; Dias M.I.; Henriques M.H.F.; Barros L.; Ramos F.
Data: 31/05/2023
DOI: 10.3390/molecules28114455
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: ELSEVIER
Sheep’s Butter and Correspondent Buttermilk Produced with Sweet Cream and Cream Fermented by Aromatic Starter, Kefir and Probiotic Culture

Nome: Marta Helena Fernandes Henriques
Autores: Silva T.; Pires A.; Gomes D.; Viegas J.; Pereira-Dias S.; Pintado M.E.; Henriques M.; Pereira C.D.
Data: 01/01/2023
DOI: 10.3390/foods12020331
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: ELSEVIER
2022
Adding value and innovation in dairy SMEs: From butter to probiotic butter and buttermilk

Nome: Marta Helena Fernandes Henriques
Autores: Ferreira L.; Borges A.; Gomes D.; Dias S.; Pereira C.; Henriques M.
Data: 31/07/2022
DOI: 10.1111/jfpp.14867
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: ELSEVIER
Corncob Cellulose Scaffolds: A New Sustainable Temporary Implant for Cartilage Replacement

Nome: Marta Helena Fernandes Henriques
Autores: Cordeiro R.; Henriques M.; Silva J.C.; Antunes F.; Alves N.; Moura C.
Data: 31/05/2022
DOI: 10.3390/jfb13020063
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: ELSEVIER
Effect of Extraction Method on the Bioactive Composition, Antimicrobial Activity and Phytotoxicity of Pomegranate By-Products

Nome: Marta Helena Fernandes Henriques
Autores: Campos L.; Seixas L.; Dias S.; Peres A.M.; Veloso A.C.A.; Henriques M.
Data: 31/03/2022
DOI: 10.3390/foods11070992
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: ELSEVIER
Pomegranate Peels and Seeds as a Source of Phenolic Compounds: Effect of Cultivar, By-Product, and Extraction Solvent

Nome: Marta Helena Fernandes Henriques
Autores: Campos L.; Seixas L.; Henriques M.H.F.; Peres A.M.; Veloso A.C.A.
Data: 01/01/2022
DOI: 10.1155/2022/9189575
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: ELSEVIER
2021
Recovery and evaluation of cellulose from agroindustrial residues of corn, grape, pomegranate, strawberry-tree fruit and fava

Nome: Marta Helena Fernandes Henriques
Autores: Vallejo M.; Cordeiro R.; Dias P.A.N.; Moura C.; Henriques M.; Seabra I.J.; Malça C.M.; Morouço P.
Data: 01/12/2021
DOI: 10.1186/s40643-021-00377-3
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: ELSEVIER
The effect of microparticulated whey protein on the characteristics of reduced-fat cheese and of the corresponding microwave vacuum-dried cheese puffs and finely ground puffs

Nome: Marta Helena Fernandes Henriques
Autores: Chudy S.; Makowska A.; Krzywdzińska-Bartkowiak M.; Piątek M.; Henriques M.; Borges A.R.; Gomes D.; Pereira C.D.
Data: 01/11/2021
DOI: 10.1111/1471-0307.12796
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: ELSEVIER
Effect of liquid whey protein concentrate–based edible coating enriched with cinnamon carbon dioxide extract on the quality and shelf life of Eastern European curd cheese

Nome: Marta Helena Fernandes Henriques
Autores: Mileriene J.; Serniene L.; Henriques M.; Gomes D.; Pereira C.; Kondrotiene K.; Kasetiene N.; Lauciene L.; Sekmokiene D.; Malakauskas M.
Data: 01/02/2021
DOI: 10.3168/jds.2020-18732
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: ELSEVIER
Use of ultrafiltrated cow's whey for the production of whey cheese with Kefir or probiotics

Nome: Marta Helena Fernandes Henriques
Autores: Pires A.F.; Marnotes N.G.; Bella A.; Viegas J.; Gomes D.M.; Henriques M.H.F.; Pereira C.J.D.
Data: 30/01/2021
DOI: 10.1002/jsfa.10667
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: ELSEVIER
Characteristics of Bovine and Ovine Whey Protein Concentrates Obtained by Ultrafiltration and Diafiltration Using Different Configuration Processes

Nome: Marta Helena Fernandes Henriques
Autores: Henriques, Marta Helena Fernandes; Pereira, Carlos José Dias; Mendes Gil, Maria Helena
Data: 01/01/2021
DOI: 10.9734/bpi/cacs/v1/9761d
Tipo Publicação: Capítulo
Plataforma: CIENCIA VITAE
The influence of the application of commercial carbohydrases on the extraction and characteristics of strawberry tree fruit pulp

Nome: Marta Helena Fernandes Henriques
Autores: Figueiredo S.R.; Borges A.R.; Henriques M.; Rodrigues I.
Data: 01/01/2021
DOI: 10.1590/1981-6723.02820
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: ELSEVIER
2020
Whey protein concentrate/isolate biofunctional films modified with melanin from watermelon (Citrullus lanatus) seeds

Nome: Marta Helena Fernandes Henriques
Autores: Łopusiewicz Ł.; Drozlowska E.; Trocer P.; Kostek M.; Śliwiński M.; Henriques M.H.F.; Bartkowiak A.; Sobolewski P.
Data: 31/08/2020
DOI: 10.3390/ma13173876
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: ELSEVIER
Dairy by-products concentrated by ultrafiltration used as ingredients in the production of reduced fat washed curd cheese

Nome: Marta Helena Fernandes Henriques
Autores: Borges A.R.; Pires A.F.; Marnotes N.G.; Gomes D.G.; Henriques M.F.; Pereira C.D.
Data: 31/07/2020
DOI: 10.3390/foods9081020
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: ELSEVIER
Liquid whey protein concentrates as primary raw material for acid dairy gels

Nome: Marta Helena Fernandes Henriques
Autores: Henriques M.H.F.; Gomes D.M.G.S.; Borges A.R.; Pereira C.J.D.
Data: 31/03/2020
DOI: 10.1590/fst.43218
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: ELSEVIER
2Bio4Cartilage - Programa de intervenção integrado para prevenção e tratamento de lesões da cartilagem

Nome: Marta Helena Fernandes Henriques
Autores: Malça, Cândida; Henriques, Marta; Morouço, Pedro
Data: 01/01/2020
Tipo Publicação: Capítulo
Plataforma: CIENCIA VITAE
Economia Circular no Setor de Laticínios: Valorização do Sorelho Através da Produção de Bebidas Lácteas Fermentadas e Molhos para Saladas

Nome: Marta Helena Fernandes Henriques
Autores: Pereira, Carlos Dias; Henriques, Marta; Gomes, David; Pleno, Ana
Data: 01/01/2020
Tipo Publicação: Capítulo
Plataforma: CIENCIA VITAE
Investigação Aplicada no Politécnico de Coimbra: Coletânea de Estudos

Nome: Marta Helena Fernandes Henriques
Autores: Henriques, Marta; Pereira, Carlos
Data: 01/01/2020
Tipo Publicação: Livro
Plataforma: CIENCIA VITAE
O projeto SoSValor - soluções sustentáveis para a valorização de produtos naturais e resíduos industriais de origem vegetal.

Nome: Marta Helena Fernandes Henriques
Autores: Henriques, Marta; Borges, A.; da Silva, A Moreira; Veloso, Ana C.A.; Galhano, Cristina
Data: 01/01/2020
Tipo Publicação: Capítulo
Plataforma: CIENCIA VITAE
O projeto Lab2factory como motor da transferência de tecnologia do IPC para a sociedade

Nome: Marta Helena Fernandes Henriques
Autores: Amaral, António Luis; Pereira, Carlos Dias; Melo, Filipe; Gomes, Filomena; Henriques, Marta
Data: 01/01/2020
Tipo Publicação: Capítulo
Plataforma: CIENCIA VITAE
2019
Characteristics of lactose-free frozen yogurt with κ-carrageenan and corn starch as stabilizers

Nome: Marta Helena Fernandes Henriques
Autores: Skryplonek K.; Henriques M.; Gomes D.; Viegas J.; Fonseca C.; Pereira C.; Dmytrów I.; Mituniewicz-Małek A.
Data: 31/08/2019
DOI: 10.3168/jds.2019-16556
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: ELSEVIER
Valorisation of frozen chestnut by-products: technological challenges for the production of gluten-free flour

Nome: Marta Helena Fernandes Henriques
Autores: Borges A.; Fonseca C.; Carreira F.; Rodrigues I.; Henriques M.; Veloso A.C.A.; Peres A.M.
Data: 15/03/2019
DOI: 10.1007/s11694-018-9999-6
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: ELSEVIER
Valorização do sorelho para a produção de molhos para saladas e de bebidas lácteas fermentadas. Parte I: Descrição do processo de obtenção de concentrados líquidos de sorelho

Nome: Marta Helena Fernandes Henriques
Autores: Piskorz, Aleksandra; Pires, Arona; Marnotes, Natalí Garcia; Gomes, David M. G. S.; Henriques, Marta; Pereira, Carlos
Data: 01/01/2019
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: CIENCIA VITAE
Valorização do sorelho para a produção de molhos para saladas e de bebidas lácteas fermentadas – Parte II: Validação do processo e caracterização dos produtos

Nome: Marta Helena Fernandes Henriques
Autores: Piskorz, Aleksandra; Pires, Arona; Marnotes, Natalí Garcia; Gomes, David M. G. S.; Henriques, Marta; Pereira, Carlos
Data: 01/01/2019
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: CIENCIA VITAE
Medronheiro- Manual de boas práticas para a cultura

Nome: Marta Helena Fernandes Henriques
Autores: Filomena Gomes; Rosa Guilherme; Rosinda Leonor Pato; Goreti Botelho; Justina Franco; Fernando Casau; Ivo Manuel Mira Abreu Rodrigues; et al
Data: 01/01/2019
Tipo Publicação: Manual
Plataforma: CIENCIA VITAE
2018
Improvement of Ripened Cheese Quality and Safety With Thymus mastichina L. Bioactive Extracts

Nome: Marta Helena Fernandes Henriques
Autores: Carvalho F.; Rodrigues A.; Gomes D.M.G.S.; Ferreira F.M.L.; Dias S.P.; Pereira C.J.D.; Henriques M.H.F.
Data: 26/01/2018
DOI: 10.1016/B978-0-12-811443-8.00007-4
Tipo Publicação: Capítulo
Plataforma: ELSEVIER
Improvement of Ripened Cheese Quality and Safety With Thymus mastichina L. Bioactive Extracts

Nome: Marta Helena Fernandes Henriques
Autores: Carvalho, F.; Rodrigues, A.; Gomes, D.M.G.S.; Ferreira, F.M.L.; Dias, S.P.; Pereira, C.J.D.; Henriques, M.H.F.
Data: 01/01/2018
Tipo Publicação: Capítulo
Plataforma: CIENCIA VITAE
Edible whey protein coatings with antimicrobial and antioxidant activity: Development, properties and efficacy in meat products

Nome: Marta Helena Fernandes Henriques
Autores: Alves-Silva J.; Catarino M.; Fernandes R.; Salgueiro L.; Cardoso S.; Henriques M.
Data: 01/01/2018
Tipo Publicação: Capítulo
Plataforma: ELSEVIER
Edible whey protein coatings with antimicrobial and antioxidant activity: Development, properties and efficacy in meat products

Nome: Marta Helena Fernandes Henriques
Autores: Alves-Silva, J.; Catarino, M.; Fernandes, R.; Salgueiro, L.; Cardoso, S.; Henriques, Marta
Data: 01/01/2018
DOI: 10.1007/978-3-319-24040-4_10
Tipo Publicação: Capítulo
Plataforma: CIENCIA VITAE
2017
Preface

Nome: Marta Helena Fernandes Henriques
Autores: Henriques M.; Pereira C.
Data: 01/12/2017
Tipo Publicação: Editorial
Plataforma: ELSEVIER
The use of whey proteins as fat replacers for the production of reduced fat cheeses

Nome: Marta Helena Fernandes Henriques
Autores: Henriques M.; Gomes D.; Brennan K.; Skryplonek K.; Fonseca C.; Pereira C.
Data: 01/12/2017
Tipo Publicação: Capítulo
Plataforma: ELSEVIER
Cheese production, consumption and health benefits

Nome: Marta Helena Fernandes Henriques
Autores: Henriques M.; Pereira C.
Data: 01/12/2017
Tipo Publicação: Livro
Plataforma: ELSEVIER
Liquid whey protein concentrates produced by ultrafiltration as primary raw materials for thermal Dairy Gels

Nome: Marta Helena Fernandes Henriques
Autores: Henriques M.; Gomes D.; Pereira C.
Data: 30/09/2017
DOI: 10.17113/ftb.55.04.17.5248
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: ELSEVIER
Development and performance of whey protein active coatings with Origanum virens essential oils in the quality and shelf life improvement of processed meat products

Nome: Marta Helena Fernandes Henriques
Autores: Catarino M.D.; Alves-Silva J.M.; Fernandes R.P.; Gonçalves M.J.; Salgueiro L.R.; Henriques M.F.; Cardoso S.M.
Data: 30/09/2017
DOI: 10.1016/j.foodcont.2017.03.054
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: ELSEVIER
Criação de caprinos: manual do produtor

Nome: Marta Helena Fernandes Henriques
Autores: Henriques, Marta; Fernando Delgado
Data: 01/01/2017
Tipo Publicação: Manual
Plataforma: CIENCIA VITAE
Cheese production, consumption and health benefits

Nome: Marta Helena Fernandes Henriques
Autores: Henriques, M.H.F.; Pereira, C.J.D.
Data: 01/01/2017
Tipo Publicação: Livro
Plataforma: CIENCIA VITAE
Lactose-free frozen yogurt: Production and characteristics

Nome: Marta Helena Fernandes Henriques
Autores: Skryplonek K.; Gomes D.; Viegas J.; Pereira C.; Henriques M.
Data: 01/01/2017
DOI: 10.17306/J.AFS.0478
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: ELSEVIER
Valorização dos recursos endógenos da floresta: O medronheiro e o castanheiro

Nome: Marta Helena Fernandes Henriques
Autores: Gomes, Filomena; Botelho, Goreti Maria dos Anjos; Franco, Justina; Rodrigues, Ivo; Henriques, Marta; Pato, Rosinda; Santos, Sandra; et al
Data: 01/01/2017
Tipo Publicação: Capítulo
Plataforma: CIENCIA VITAE
2016
Whey Protein Edible Coatings: Recent Developments and Applications

Nome: Marta Helena Fernandes Henriques
Autores: Henriques M.; Gomes D.; Pereira C.
Data: 01/01/2016
DOI: 10.1007/978-3-319-24040-4_10
Tipo Publicação: Capítulo
Plataforma: ELSEVIER
Whey protein edible coatings: recent developments and applications

Nome: Marta Helena Fernandes Henriques
Autores: Henriques, Marta; Gomes, David; Pereira, Carlos
Data: 01/01/2016
DOI: 10.1007/978-3-319-24040-4
Tipo Publicação: Capítulo
Plataforma: CIENCIA VITAE
2015
Fermented dairy products based on ovine cheese whey

Nome: Marta Helena Fernandes Henriques
Autores: Pereira C.D.; Henriques M.; Gomes D.; Gouveia R.; Gomez-Zavaglia A.; de Antoni G.
Data: 01/11/2015
DOI: 10.1007/s13197-015-1857-5
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: ELSEVIER
Alternativas para a valorização do lactosoro

Nome: Marta Helena Fernandes Henriques
Autores: Henriques, Marta; Carlos José Dias PEREIRA; David Manuel Gama Simões GOMES
Data: 01/01/2015
Tipo Publicação: Capítulo
Plataforma: CIENCIA VITAE
Novel functional whey-based drinks with great potential in the dairy industry

Nome: Marta Helena Fernandes Henriques
Autores: Pereira C.; Henriques M.; Gomes D.; Gomez-Zavaglia A.; de Antoni G.
Data: 01/01/2015
DOI: 10.17113/ftb.53.03.15.4043
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: ELSEVIER
2013
Valorisation of whey in small and medium dairy industries: Production and incorporation of liquid whey protein concentrates in fresh cheeses and evaluation of the physicochemical and sensorial properties

Nome: Marta Helena Fernandes Henriques
Autores: Henriques M.; Gomes D.; Pereira C.
Data: 01/12/2013
Tipo Publicação: Capítulo
Plataforma: ELSEVIER
Recovery and application of whey proteins in conventional and nonconventional food systems

Nome: Marta Helena Fernandes Henriques
Autores: Henriques, Marta Helena Fernandes
Data: 02/05/2013
Tipo Publicação: Tese / Dissertação
Plataforma: CIENCIA VITAE
Effects of Liquid Whey Protein Concentrate on Functional and Sensorial Properties of Set Yogurts and Fresh Cheese

Nome: Marta Helena Fernandes Henriques
Autores: Henriques M.H.F.; Gomes D.M.G.S.; Pereira C.J.D.; Gil M.H.M.
Data: 31/03/2013
DOI: 10.1007/s11947-012-0778-9
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: ELSEVIER
Valorisation of whey in small and medium dairy industries: Production and incorporation of liquid whey protein concentrates in fresh cheeses and evaluation of the physicochemical and sensorial properties

Nome: Marta Helena Fernandes Henriques
Autores: Henriques, M.; Gomes, D.; Pereira, C.
Data: 01/01/2013
Tipo Publicação: Capítulo
Plataforma: CIENCIA VITAE
2011
UV-A Mediated Modulation of Photosynthetic Efficiency, Xanthophyll Cycle and Fatty Acid Production of Nannochloropsis

Nome: Marta Helena Fernandes Henriques
Autores: Forján E.; Garbayo I.; Henriques M.; Rocha J.; Vega J.; Vílchez C.
Data: 31/05/2011
DOI: 10.1007/s10126-010-9306-y
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: ELSEVIER
Performance of bovine and ovine liquid whey protein concentrate on functional properties of set yoghurts

Nome: Marta Helena Fernandes Henriques
Autores: Henriques, Marta; Gomes, David; Rodrigues, Daniela; Pereira, Carlos; Gil, Maria
Data: 01/01/2011
DOI: 10.1016/j.profoo.2011.10.001
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: WEB OF SCIENCE
2010
Processo de obtenção de extractos peptídicos bioactivos através da hidrólise de proteínas de soro de leite com enzimas de Cynara Cardunculus, referidos extractos e referidas utilizações

Nome: Marta Helena Fernandes Henriques
Autores: Henriques, Marta
Data: 25/04/2010
Tipo Publicação: Patente
Plataforma: CIENCIA VITAE
2009
Influence of light: dark cycle in the cellular composition of Nannochloropsis gaditana

Nome: Marta Helena Fernandes Henriques
Autores: Henriques, M. H. F.; Rocha, J. M. S.
Data: 01/01/2009
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: WEB OF SCIENCE
2008
The Influence of Temperature and Type of Illumination on the Biochemical Composition and EPA Production of Nannochloropsis gaditana

Nome: Marta Helena Fernandes Henriques
Autores: Henriques M.; Rocha J.
Data: 21/02/2008
DOI: 10.1002/9783527611904.ch29
Tipo Publicação: Capítulo
Plataforma: ELSEVIER
2007
Extraction and quantification of pigments from a marine microalga: a simple and reproducible method

Nome: Marta Helena Fernandes Henriques
Autores: Henriques, Marta; Jorge Manuel dos santos rocha
Data: 01/01/2007
Tipo Publicação: Capítulo
Plataforma: CIENCIA VITAE
2006
The Influence of Temperature and Type of Ilumination on the Biochemical Composition and EPA Production of Nannochloropsis gaditana

Nome: Marta Helena Fernandes Henriques
Autores: Henriques, M.H.F.; Rocha, J.M.S.
Data: 01/01/2006
DOI: 10.1002/9783527611904.ch29
Tipo Publicação: Capítulo
Plataforma: CIENCIA VITAE
2005
Valorização tecnológica da microalga marinha Nannochloropsis gaditana

Nome: Marta Helena Fernandes Henriques
Autores: Henriques, Marta
Data: 01/01/2005
Tipo Publicação: Tese / Dissertação
Plataforma: CIENCIA VITAE
2003
Growth aspects of the marine microalga Nannochloropsis gaditana

Nome: Marta Helena Fernandes Henriques
Autores: Rocha J.M.S.; Garcia J.E.C.; Henriques M.H.F.
Data: 01/01/2003
DOI: 10.1016/S1389-0344(03)00061-3
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: ELSEVIER