Publicações Docentes

50 Resultados

2025
Prescribed Hospital Diet Influence on Dietary Intake of Hospitalised Patients: A Cross-Sectional Study

Nome: João Pedro Marques Lima
Autores: Gameiro J.; Oliveira R.; Baltazar A.L.; Rocha C.; Pereira M.; Martins D.; Lima J.P.M.; Mendes F.
Data: 01/01/2025
DOI: 10.3390/nu17020261
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: ELSEVIER
The Effect of Nutritional Intervention in Nutritional Risk Screening on Hospitalised Lung Cancer Patients

Nome: João Pedro Marques Lima
Autores: Oliveira R.; Cabrita B.; Cunha Â.; Silva S.; Lima J.P.M.; Martins D.; Mendes F.
Data: 01/01/2025
DOI: 10.3390/nu17010006
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: ELSEVIER
2024
Adherence to the Mediterranean Food Pattern and Carbon Footprint of Food Intake by Employees of a University Setting in Portugal

Nome: João Pedro Marques Lima
Autores: Figueiredo L.; Lima J.P.M.; Rocha A.
Data: 01/03/2024
DOI: 10.3390/nu16050635
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: ELSEVIER
Celiac Disease: Risks of Cross-Contamination and Strategies for Gluten Removal in Food Environments

Nome: João Pedro Marques Lima
Autores: Vargas F.M.d.; Cardoso L.T.; Didoné A.; Lima J.P.M.; Venzke J.G.; de Oliveira V.R.
Data: 01/02/2024
DOI: 10.3390/ijerph21020124
Tipo Publicação: Crítica
Plataforma: ELSEVIER
Celiac Disease: Risks of Cross-Contamination and Strategies for Gluten Removal in Food Environments

Nome: João Pedro Marques Lima
Autores: Fabiana Magnabosco de Vargas; Louise Thomé Cardoso; Amanda Didoné; João P. M. Lima; Janaína Guimarães Venzke; Viviani Ruffo de Oliveira
Data: 24/01/2024
DOI: 10.3390/ijerph21020124
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: CIENCIA VITAE
Circadian and Biological Rhythms in Shift Workers—A Firefighter’s Study

Nome: João Pedro Marques Lima
Autores: Inês Ferreira Duarte; Joaquim Pereira; João P. M. Lima; Hélder Simões; Telmo Pereira; Jorge Conde
Data: 01/01/2024
DOI: 10.1007/978-3-031-38277-2_18
Tipo Publicação: Capítulo
Plataforma: CIENCIA VITAE
What, How and Where They Eat: Results from a Portuguese company’s Employees

Nome: João Pedro Marques Lima
Autores: Lima J.P.M.; Boleta A.; Enes H.; Pereira I.; Pereira R.; Pereira J.; Simões H.; Rocha A.
Data: 01/01/2024
DOI: 10.1007/978-3-031-38277-2_36
Tipo Publicação: Capítulo
Plataforma: ELSEVIER
Circadian and Biological Rhythms in Shift Workers—A Firefighter’s Study

Nome: João Pedro Marques Lima
Autores: Duarte I.F.; Pereira J.; Lima J.P.M.; Simões H.; Pereira T.; Conde J.
Data: 01/01/2024
DOI: 10.1007/978-3-031-38277-2_18
Tipo Publicação: Capítulo
Plataforma: ELSEVIER
2023
Are intermediate school meals a real contribution to improve a healthy and sustainable diet?

Nome: João Pedro Marques Lima
Autores: Melo R.; Lima J.; Baltazar A.L.; Pinto E.; Fialho S.
Data: 28/08/2023
DOI: 10.1108/BFJ-03-2022-0287
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: ELSEVIER
Food safety knowledge and climate in the university canteens of three European countries

Nome: João Pedro Marques Lima
Autores: Filipec S.V.; Ratković P.; Bittsánszky A.; Tóth A.J.; Lima J.P.M.; Rocha A.
Data: 01/08/2023
DOI: 10.4081/ijfs.2023.10580
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: ELSEVIER
Food safety knowledge and climate in the university canteens of three European countries

Nome: João Pedro Marques Lima
Autores: Sanja Vidacek Filipec; Petra Ratkovic; András Bittsánszky; András József Tóth; João PM Lima; Ada Rocha
Data: 10/07/2023
DOI: 10.4081/ijfs.2023.10580
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: CIENCIA VITAE
Food safety climate and knowledge about food safety in portuguese higher education food service units

Nome: João Pedro Marques Lima
Autores: Clarisse Lopes; Beatriz Oliveira; Rui Poínhos; Joana Vieira; Beatriz Almeida; João Lima; Ada Rocha
Data: 29/06/2023
DOI: 10.21011/apn.2023.3304
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: CIENCIA VITAE
Intermediate meals and the place of consumption - Which relationship?

Nome: João Pedro Marques Lima
Autores: Lima J.; Rodrigues M.; Eulálio M.; Rocha A.
Data: 31/05/2023
DOI: 10.1016/j.ijgfs.2023.100719
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: ELSEVIER
Are intermediate school meals a real contribution to improve a healthy and sustainable diet?

Nome: João Pedro Marques Lima
Autores: Melo, Rita; Lima, João; Baltazar, Ana Lúcia; Pinto, Ezequiel; Fialho, Sónia
Data: 16/05/2023
DOI: 10.1108/bfj-03-2022-0287
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: CIENCIA VITAE
Consumer Perception and Acceptability of Lupin-Derived Products: A Systematic Review

Nome: João Pedro Marques Lima
Autores: Bruno Abreu; João Lima; Ada Rocha
Data: 14/03/2023
DOI: 10.3390/foods12061241
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: CIENCIA VITAE
Consumer Perception and Acceptability of Lupin-Derived Products: A Systematic Review

Nome: João Pedro Marques Lima
Autores: Abreu B.; Lima J.; Rocha A.
Data: 01/03/2023
DOI: 10.3390/foods12061241
Tipo Publicação: Crítica
Plataforma: ELSEVIER
Wheat consumption and prevalence of celiac disease: Correlation from a multilevel analysis

Nome: João Pedro Marques Lima
Autores: Vijole Bradauskiene; Lina Vaiciulyte-Funk; Dalia Martinaitiene; Jurgita Andruskiene; Anil K. Verma; João P. M. Lima; Yeliz Serin; Carlo Catassi
Data: 02/01/2023
DOI: 10.1080/10408398.2021.1939650
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: CIENCIA VITAE
Intermediate meals and the place of consumption - Which relationship?

Nome: João Pedro Marques Lima
Autores: J. Lima; M. Rodrigues; M. Eulálio; A. Rocha
Data: 01/01/2023
DOI: 10.1016/j.ijgfs.2023.100719
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: CIENCIA VITAE
Bioimpedance and Arterial Stiffness in Shift Workers: A Preliminary Case Study

Nome: João Pedro Marques Lima
Autores: Azevedo B.; Pereira J.; Simões H.; Lima J.; Pereira T.
Data: 01/01/2023
DOI: 10.1007/978-3-031-12547-8_37
Tipo Publicação: Capítulo
Plataforma: ELSEVIER
Wheat consumption and prevalence of celiac disease: Correlation from a multilevel analysis

Nome: João Pedro Marques Lima
Autores: Bradauskiene V.; Vaiciulyte-Funk L.; Martinaitiene D.; Andruskiene J.; Verma A.K.; Lima J.P.M.; Serin Y.; Catassi C.
Data: 01/01/2023
DOI: 10.1080/10408398.2021.1939650
Tipo Publicação: Crítica
Plataforma: ELSEVIER
2022
Sustentabilidade alimentar em alimentação coletiva e restauração: perceção dos nutricionistas

Nome: João Pedro Marques Lima
Autores: Ana Sofia Edemundo; Ezequiel Pinto; Ana Lúcia Baltazar; Sónia Fialho; João Lima
Data: 31/12/2022
DOI: 10.21011/apn.2022.3107
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: CIENCIA VITAE
Estudo Qualitativo sobre a ¿Proposta de Ferramenta de Avaliação Qualitativa de Ementas destinadas a Idosos¿ ¿ Qual a perceção e contributos dos nutricionistas para uma proposta de atualização?

Nome: João Pedro Marques Lima
Autores: Ferreira, Liliana; Fialho, Sónia; Afonso, Cláudia; Lima, João; Pinto, Ezequiel; Baltazar, Ana Lúcia
Data: 20/12/2022
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: CIENCIA VITAE
Proposta de grelha/lista de verificação de avaliação qualitativa de ementas destinadas à população adulta

Nome: João Pedro Marques Lima
Autores: Simas, Patrícia; Baltazar, Ana Lúcia; Lima, João; Fialho, Sónia; Pinto, Ezequiel
Data: 20/12/2022
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: CIENCIA VITAE
Impact of a Food Education Session on Vegetables Plate Waste in a Portuguese School Canteen

Nome: João Pedro Marques Lima
Autores: Cátia Marques; João P. M. Lima; Sónia Fialho; Ezequiel Pinto; Ana Lúcia Baltazar
Data: 13/12/2022
DOI: 10.3390/su142416674
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: CIENCIA VITAE
Impact of a Food Education Session on Vegetables Plate Waste in a Portuguese School Canteen

Nome: João Pedro Marques Lima
Autores: Marques C.; Lima J.P.M.; Fialho S.; Pinto E.; Baltazar A.L.
Data: 01/12/2022
DOI: 10.3390/su142416674
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: ELSEVIER
Time/temperature binomial of transported meals and influence of cooking methods

Nome: João Pedro Marques Lima
Autores: Lopes, Cristiana; Fialho, Sónia; Rocha, Clara; Baltazar, Ana; Pinto, Ezequiel; Lima, João
Data: 17/11/2022
Tipo Publicação: Documento de Conferência
Plataforma: CIENCIA VITAE
The Efficacy of Plant Enzymes Bromelain and Papain as a Tool for Reducing Gluten Immunogenicity from Wheat Bran

Nome: João Pedro Marques Lima
Autores: Bradauskiene V.; Vaiciulyte-Funk L.; Cernauskas D.; Dzingeleviciene R.; Lima J.P.M.; Bradauskaite A.; Tita M.A.
Data: 30/09/2022
DOI: 10.3390/pr10101948
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: ELSEVIER
Children’s menus in shopping centre restaurants: a multicentric study

Nome: João Pedro Marques Lima
Autores: Viegas C.; Lima J.; Afonso C.; Toth A.J.; Bálint Illés C.; Bittsánszky A.; Šatalić Z.; Vidaček Filipec S.; Fabijanic V.; Duran S.; Torres J.A.; Spinelli M.; Matias A.; Souza Pinto A.M.; Rocha A.
Data: 24/08/2022
DOI: 10.1108/BFJ-05-2021-0504
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: ELSEVIER
Perception of Portuguese Consumers Regarding Food Labeling

Nome: João Pedro Marques Lima
Autores: Bruna Silva; João P. M. Lima; Ana Lúcia Baltazar; Ezequiel Pinto; Sónia Fialho
Data: 18/07/2022
DOI: 10.3390/nu14142944
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: CIENCIA VITAE
Perception of Portuguese Consumers Regarding Food Labeling

Nome: João Pedro Marques Lima
Autores: Silva B.; Lima J.P.M.; Baltazar A.L.; Pinto E.; Fialho S.
Data: 30/06/2022
DOI: 10.3390/nu14142944
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: ELSEVIER
2021
Food consumption determinants and barriers for healthy eating at the workplace—a university setting

Nome: João Pedro Marques Lima
Autores: Lima J.P.M.; Costa S.A.; Brandão T.R.S.; Rocha A.
Data: 31/03/2021
DOI: 10.3390/foods10040695
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: ELSEVIER
Food consumption determinants and barriers for healthy eating at the workplace—a university setting

Nome: João Pedro Marques Lima
Autores: Lima, J.P.M.; Costa, S.A.; Brandão, T.R.S.; Rocha, A.
Data: 01/01/2021
DOI: 10.3390/foods10040695
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: CIENCIA VITAE
Children’s menus in shopping centre restaurants: a multicentric study

Nome: João Pedro Marques Lima
Autores: Viegas, C.; Lima, J.; Afonso, C.; Toth, A.J.; Bálint Illés, C.; Bittsánszky, A.; Šatalic, Z.; et al
Data: 01/01/2021
DOI: 10.1108/BFJ-05-2021-0504
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: CIENCIA VITAE
2020
Estratégias de coaching e nudging e excesso de peso: qual a relação?

Nome: João Pedro Marques Lima
Autores: João P. M. Lima
Data: 31/12/2020
DOI: 10.21011/apn.2020.2311
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: CIENCIA VITAE
Children-menus in restaurants: a qualitative study comparing Portugal and Brazil

Nome: João Pedro Marques Lima
Autores: João PM Lima; Cláudia Afonso; Cláudia Viegas; Mônica Spinelli; Ana Maria Souza Pinto; Mateus, Maria Palma; Andrea Matias; Rocha, Ada
Data: 08/09/2020
Tipo Publicação: Documento de Conferência
Plataforma: CIENCIA VITAE
Oferta alimentar de menus infantis em restaurantes de centros comerciais portugueses: estudo qualitativo

Nome: João Pedro Marques Lima
Autores: João P. M. Lima
Data: 29/06/2020
DOI: 10.21011/apn.2020.2103
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: CIENCIA VITAE
Aprender a cozinhar: da obrigação ao prazer!

Nome: João Pedro Marques Lima
Autores: Viegas, Cláudia; Ada Rocha; João PM Lima
Data: 02/05/2020
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: CIENCIA VITAE
2019
Development of a Questionnaire to Assess People’s Food Choices Determinants

Nome: João Pedro Marques Lima
Autores: João PM Lima
Data: 24/04/2019
DOI: 10.2174/1573401313666171117150648
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: CIENCIA VITAE
Development of a questionnaire to assess people’s food choices determinants

Nome: João Pedro Marques Lima
Autores: Ferrão A.C.; Guiné R.P.F.; Correia P.; Ferreira M.; Duarte J.; Lima J.
Data: 01/01/2019
DOI: 10.2174/1573401313666171117150648
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: ELSEVIER
2018
Caracterización del consumo de comida callejera según edad, estudio multicéntrico

Nome: João Pedro Marques Lima
Autores: João PM Lima
Data: 17/11/2018
DOI: 10.14306/renhyd.22.3.554
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: CIENCIA VITAE
Perceptions towards a healthy diet among a sample of university people in Portugal

Nome: João Pedro Marques Lima
Autores: Ferrão A.C.; Guiné R.P.F.; Correia P.; Ferreira M.; Cardoso A.P.; Duarte J.; Lima J.
Data: 09/07/2018
DOI: 10.1108/NFS-10-2017-0205
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: ELSEVIER
Perceptions towards a healthy diet among a sample of university people in Portugal

Nome: João Pedro Marques Lima
Autores: João PM Lima
Data: 08/07/2018
DOI: 10.1108/nfs-10-2017-0205
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: CIENCIA VITAE
How do university workers eat at the workplace?

Nome: João Pedro Marques Lima
Autores: João PM Lima
Data: 12/03/2018
DOI: 10.1108/nfs-07-2017-0141
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: CIENCIA VITAE
Nutritional intake of university employees’

Nome: João Pedro Marques Lima
Autores: João Pedro Marques Lima; Sofia A. Costa; Ada Rocha
Data: 05/02/2018
DOI: 10.1108/BFJ-01-2017-0025
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: CIENCIA VITAE
How do university workers eat at the workplace?

Nome: João Pedro Marques Lima
Autores: Lima J.; Costa S.; Rocha A.
Data: 01/01/2018
DOI: 10.1108/NFS-07-2017-0141
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: ELSEVIER
Characterization of street food consumption according to age, multicentric study

Nome: João Pedro Marques Lima
Autores: Durán-Agüero S.; Arboleda L.M.; Velásquez Vargas J.E.; Centurión G.F.; González Céspedes L.E.; Rocha A.; Lima J.P.M.; Nessier M.C.; Raimondo E.E.; Velásquez Valderrama Á.M.; González Sánchez J.C.; Guillén S.I.; Cordón Arrivillaga K.R.; González Madden E.E.; Mauricio Alza S.M.; Cáceres J.L.; Agazzi B.; Ortiz A.; Cabanes D.; Brasioli M.; Torres J.
Data: 01/01/2018
DOI: 10.14306/renhyd.22.3.554
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: ELSEVIER
Nutritional intake of university employees’

Nome: João Pedro Marques Lima
Autores: Lima J.; Costa S.; Rocha A.
Data: 01/01/2018
DOI: 10.1108/BFJ-01-2017-0025
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: ELSEVIER
2017
Hábitos alimentares e perfil antropométrico em atletas de remo da categoria juvenil

Nome: João Pedro Marques Lima
Autores: João PM Lima
Data: 31/12/2017
DOI: 10.21011/apn.2017.1103
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: CIENCIA VITAE
2016
O Açúcar que Comes Quando Bebes: Impacto de uma Estratégia de Consciencialização

Nome: João Pedro Marques Lima
Autores: João PM Lima
Data: 01/01/2016
DOI: 10.21011/apn.2016.0404
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: CIENCIA VITAE
2015
DESPERDÍCIO ALIMENTAR E SATISFAÇÃO DO CONSUMIDOR COM O SERVIÇO DE ALIMENTAÇÃO DA ESCOLA DE HOTELARIA E TURISMO DE COIMBRA, PORTUGAL

Nome: João Pedro Marques Lima
Autores: João PM Lima
Data: 27/07/2015
DOI: 10.12957/demetra.2015.15423
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: CIENCIA VITAE