Publicações Docentes

34 Resultados

2022
Ultrafiltration of Fucus vesiculosus Extracts Under Different Operating Conditions

Nome: Rui Manuel Machado da Costa
Autores: Madeira T.; Marçal C.; Cardoso S.M.; Gando-Ferreira L.M.; Costa R.
Data: 01/11/2022
DOI: 10.1007/s12649-022-01807-9
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: ELSEVIER
The Influence of Non-Optimal Rearing Conditions and Substrates on the Performance of the Black Soldier Fly (Hermetia illucens)

Nome: Rui Manuel Machado da Costa
Autores: Ribeiro N.; Costa R.; Ameixa O.M.C.C.
Data: 30/06/2022
DOI: 10.3390/insects13070639
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: ELSEVIER
A Narrative Review of Alternative Protein Sources: Highlights on Meat, Fish, Egg and Dairy Analogues

Nome: Rui Manuel Machado da Costa
Autores: Lima M.; Costa R.; Rodrigues I.; Lameiras J.; Botelho G.
Data: 30/06/2022
DOI: 10.3390/foods11142053
Tipo Publicação: Crítica
Plataforma: ELSEVIER
Brown Algae Fucus vesiculosus in Pasta: Effects on Textural Quality, Cooking Properties, and Sensorial Traits

Nome: Rui Manuel Machado da Costa
Autores: Ribeiro A.R.; Madeira T.; Botelho G.; Martins D.; Ferreira R.M.; Silva A.M.S.; Cardoso S.M.; Costa R.
Data: 31/05/2022
DOI: 10.3390/foods11111561
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: ELSEVIER
Water uptake kinetics in soaking of grass pea

Nome: Rui Manuel Machado da Costa
Autores: Costa R.; Pedroso V.; Madeira T.; Gândara J.
Data: 01/01/2022
DOI: 10.1590/fst.24320
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: ELSEVIER
Black soldier fly (Hermetia illucens, L.) larvae for food and feed: modelling drying kinetics

Nome: Rui Manuel Machado da Costa
Autores: Pinheiro M.N.C.; Ribeiro N.; da Silva P.; Costa R.
Data: 01/01/2022
DOI: 10.3920/JIFF2021.0095
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: ELSEVIER
2021
Storage stability of durum wheat pasta enriched with seaweeds flours

Nome: Rui Manuel Machado da Costa
Autores: Ribeiro A.R.; Botelho G.; Gaspar A.; Costa R.
Data: 30/09/2021
DOI: 10.3390/foods10102450
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: ELSEVIER
Modeling mass transfer in brine salting of chickpea

Nome: Rui Manuel Machado da Costa
Autores: Costa R.; Gomes V.; Gândara J.F.M.
Data: 31/08/2021
DOI: 10.1007/s00231-021-03036-7
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: ELSEVIER
Pea protein nanoemulsion effectively stabilizes vitamin d in food products: A potential supplementation during the covid-19 pandemic

Nome: Rui Manuel Machado da Costa
Autores: Akkam Y.; Rababah T.; Costa R.; Almajwal A.; Feng H.; Laborde J.E.A.; Abulmeaty M.M.; Razak S.
Data: 31/03/2021
DOI: 10.3390/nano11040887
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: ELSEVIER
Extraction of Ziziphus lotus fruit syrups: Effect of enzymatic extraction and temperature on their rheological and chemical properties

Nome: Rui Manuel Machado da Costa
Autores: Letaief T.; Mejri J.; Ressureição S.; Abderrabba M.; Costa R.
Data: 01/01/2021
DOI: 10.31545/INTAGR/131801
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: ELSEVIER
2019
Modelling Drying Kinetics of Black Soldier Fly (Hermetia Illucens, L.) Larvae

Nome: Rui Manuel Machado da Costa
Autores: Da Silva P.; Ribeiro N.; Coelho Pinheiro M.N.; Costa R.
Data: 08/11/2019
DOI: 10.1051/e3sconf/201912809011
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: ELSEVIER
Water Extraction Kinetics of Bioactive Compounds of Fucus vesiculosus

Nome: Rui Manuel Machado da Costa
Autores: Ferreira R.M.; Ribeiro A.R.; Patinha C.; Silva A.M.S.; Cardoso S.M.; Costa R.
Data: 18/09/2019
DOI: 10.3390/molecules24183408
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: ELSEVIER
2018
A review of the scientific literature for optimal conditions for mass rearing tenebrio molitor (Coleoptera: Tenebrionidae)

Nome: Rui Manuel Machado da Costa
Autores: Ribeiro N.; Abelho M.; Costa R.
Data: 30/09/2018
DOI: 10.18474/JES17-67.1
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: ELSEVIER
Mass transfer dynamics in soaking of chickpea

Nome: Rui Manuel Machado da Costa
Autores: Costa R.; Fusco F.; Gândara J.F.M.
Data: 31/05/2018
DOI: 10.1016/j.jfoodeng.2018.02.004
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: ELSEVIER
2017
Responsible research and innovation in the food value chain

Nome: Rui Manuel Machado da Costa
Autores: Silva C.L.M.; Costa R.; Pittia P.
Data: 01/11/2017
DOI: 10.1016/j.jfoodeng.2017.07.018
Tipo Publicação: Editorial
Plataforma: ELSEVIER
Technological development of protein-rich concentrates using soybean and meat by-products for nutrition in extreme conditions

Nome: Rui Manuel Machado da Costa
Autores: Kalenik T.K.; Costa R.; Motkina E.V.; Kosenko T.A.; Skripko O.V.; Kadnikova I.A.
Data: 01/01/2017
DOI: 10.17306/J.AFS.0501
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: ELSEVIER
2016
Influence of temperature and fish thickness on the mass transfer kinetics during the cod (Gadus morhua) desalting process

Nome: Rui Manuel Machado da Costa
Autores: Oliveira H.; Gonçalves A.; Nunes M.L.; Vaz-Pires P.; Costa R.
Data: 30/09/2016
DOI: 10.1002/jsfa.7657
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: ELSEVIER
Quality Changes During Salt-Curing of Cod (Gadus morhua) at Different Temperatures

Nome: Rui Manuel Machado da Costa
Autores: Oliveira H.; Gonçalves A.; Pedro S.; Nunes M.L.; Vaz-Pires P.; Costa R.
Data: 16/08/2016
DOI: 10.1080/10498850.2014.994153
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: ELSEVIER
2015
Food Science and Technology for a Sustainable Bioeconomy - ISEKI-Food 2014

Nome: Rui Manuel Machado da Costa
Autores: Silva C.L.M.; Costa R.; Oreopoulou V.
Data: 01/12/2015
DOI: 10.1016/j.jfoodeng.2015.07.040
Tipo Publicação: Editorial
Plataforma: ELSEVIER
Quality changes during cod (Gadus morhua) desalting at different temperatures

Nome: Rui Manuel Machado da Costa
Autores: Oliveira H.; Gonçalves A.; Nunes M.L.; Vaz-Pires P.; Costa R.
Data: 30/09/2015
DOI: 10.1002/jsfa.6995
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: ELSEVIER
Skill development in food professionals: a European study

Nome: Rui Manuel Machado da Costa
Autores: Mayor L.; Flynn K.; Dermesonluoglu E.; Pittia P.; Baderstedt E.; Ruiz-Bejarano B.; Geicu M.; Quintas M.A.C.; Lakner Z.; Costa R.
Data: 30/04/2015
DOI: 10.1007/s00217-014-2400-z
Tipo Publicação: Crítica
Plataforma: ELSEVIER
Career path of food science and technology professionals: Entry to the world of work

Nome: Rui Manuel Machado da Costa
Autores: Oreopoulou V.; Giannou V.; Lakner Z.; Pittia P.; Mayor L.; Silva C.L.M.; Costa R.
Data: 31/03/2015
DOI: 10.1016/j.tifs.2014.12.006
Tipo Publicação: Outro
Plataforma: ELSEVIER
Qualifications of food science and technology/engineering professionals at the entrance in the job market

Nome: Rui Manuel Machado da Costa
Autores: Giannou V.; Lakner Z.; Pittia P.; Mayor L.; Costa R.; Silva C.L.M.; Oreopoulou V.
Data: 01/01/2015
DOI: 10.7455/ijfs/4.2.2015.a6
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: ELSEVIER
2014
The regulation of food science and technology professions in Europe

Nome: Rui Manuel Machado da Costa
Autores: Costa R.; Možina S.S.; Pittia P.
Data: 01/01/2014
DOI: 10.7455/ijfs/3.1.2014.a10
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: ELSEVIER
PhD competences in food studies

Nome: Rui Manuel Machado da Costa
Autores: Gonzalez-Martinez C.; Silva C.L.M.; Costa R.
Data: 01/01/2014
DOI: 10.7455/ijfs/3.2.2014.a1
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: ELSEVIER
Health benefits of nongallated and gallated flavan-3-ols: A prospectus

Nome: Rui Manuel Machado da Costa
Autores: Silva L.R.; Costa R.
Data: 01/01/2014
Tipo Publicação: Capítulo
Plataforma: ELSEVIER
2012
Processing of Salted Cod (Gadus spp.): A Review

Nome: Rui Manuel Machado da Costa
Autores: Oliveira H.; Pedro S.; Nunes M.L.; Costa R.; Vaz-Pires P.
Data: 01/11/2012
DOI: 10.1111/j.1541-4337.2012.00202.x
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: ELSEVIER
Volatile compounds in salted dried codfishes from different species

Nome: Rui Manuel Machado da Costa
Autores: Silva Cost E.M.; Silva L.R.; Guedes-De-Pinho P.; Costa R.
Data: 31/08/2012
DOI: 10.1556/AAlim.41.2012.3.9
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: ELSEVIER
2010
Influence of brine salting prior to pickle salting in the manufacturing of various salted-dried fish species

Nome: Rui Manuel Machado da Costa
Autores: Brás A.; Costa R.
Data: 30/09/2010
DOI: 10.1016/j.jfoodeng.2010.04.036
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: ELSEVIER
2009
Isohalic sorption isotherms of codfish

Nome: Rui Manuel Machado da Costa
Autores: Nabais R.; Costa R.; Dias J.
Data: 01/12/2009
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: ELSEVIER
2001
Structural changes and shrinkage of potato during frying

Nome: Rui Manuel Machado da Costa
Autores: Costa R.M.; Oliveira F.A.R.; Boutcheva G.
Data: 01/12/2001
DOI: 10.1046/j.1365-2621.2001.00413.x
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: ELSEVIER
1999
Modelling the kinetics of water loss during potato frying with a compartmental dynamic model

Nome: Rui Manuel Machado da Costa
Autores: Costa R.M.; Oliveira F.A.R.
Data: 01/01/1999
DOI: 10.1016/S0260-8774(99)00095-3
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: ELSEVIER
Analysis of the heat transfer coefficient during potato frying

Nome: Rui Manuel Machado da Costa
Autores: Costa R.M.; Oliveira F.A.R.; Delaney O.; Gekas V.
Data: 01/01/1999
DOI: 10.1016/S0260-8774(98)00169-1
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: ELSEVIER
1994
Multisubstrate Michaëlis-Menten kinetics: Explicit dependence of substrate concentration on time for batch reactors

Nome: Rui Manuel Machado da Costa
Autores: Costa R.M.; Malcata F.X.
Data: 31/03/1994
DOI: 10.1007/BF00387523
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: ELSEVIER