Publicações Docentes

50 Resultados

2024
Impact of Probiotic and Bioprotective Cultures on the Quality and Shelf Life of Butter and Buttermilk

Nome: Carlos José Dias Pereira
Autores: Pereira C.; Gomes D.; Dias S.; Santos S.; Pires A.; Viegas J.
Data: 01/12/2024
DOI: 10.3390/dairy5040047
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: ELSEVIER
Effect of Sheep’s Whey Edible Coatings with a Bioprotective Culture, Kombucha Tea or Oregano Essential Oil on Cheese Characteristics

Nome: Carlos José Dias Pereira
Autores: Pereira C.D.; Varytskaya H.; Łydzińska O.; Szkolnicka K.; Gomes D.; Pires A.
Data: 01/12/2024
DOI: 10.3390/foods13244132
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: ELSEVIER
A Review of Recent Developments in Edible Films and Coatings-Focus on Whey-Based Materials

Nome: Carlos José Dias Pereira
Autores: Pires A.F.; Díaz O.; Cobos A.; Pereira C.D.
Data: 31/07/2024
DOI: 10.3390/foods13162638
Tipo Publicação: Crítica
Plataforma: ELSEVIER
Whey Cheeses Containing Probiotic and Bioprotective Cultures Produced with Ultrafiltrated Cow’s Whey

Nome: Carlos José Dias Pereira
Autores: Pires A.; Bożek A.; Pietruszka H.; Szkolnicka K.; Gomes D.; Díaz O.; Cobos A.; Pereira C.
Data: 31/03/2024
DOI: 10.3390/foods13081214
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: ELSEVIER
The Potential of Acorn Extract Treatment on PUFAs Oxidative Stability: A Case Study on Fish Cooking Wastewater

Nome: Carlos José Dias Pereira
Autores: Araújo-Rodrigues H.; Ribeiro T.B.; Machado M.; Pereira C.D.; Pintado M.E.
Data: 01/03/2024
DOI: 10.3390/foods13060935
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: ELSEVIER
Sheep’s Second Cheese Whey Edible Coatings with Oregano and Clary Sage Essential Oils Used as Sustainable Packaging Material in Cheese

Nome: Carlos José Dias Pereira
Autores: Pires A.; Pietruszka H.; Bożek A.; Szkolnicka K.; Gomes D.; Díaz O.; Cobos A.; Pereira C.
Data: 01/03/2024
DOI: 10.3390/foods13050674
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: ELSEVIER
Low Fat Yoghurts Produced with Different Protein Levels and Alternative Natural Sweeteners

Nome: Carlos José Dias Pereira
Autores: Campos L.; Tuma P.; Silva T.; Gomes D.; Pereira C.D.; Henriques M.H.F.
Data: 01/01/2024
DOI: 10.3390/foods13020250
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: ELSEVIER
2023
Stress response of European seabass (Dicentrarchus labrax) fed plant-based diets supplemented with swine blood hydrolysates

Nome: Carlos José Dias Pereira
Autores: Resende D.; Pereira R.; Domínguez D.; Pereira M.; Pereira C.; Pintado M.; Valente L.M.P.; Velasco C.
Data: 31/05/2023
DOI: 10.1016/j.aqrep.2023.101600
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: ELSEVIER
Application of Ultrafiltration to Produce Sheep’s and Goat’s Whey-Based Synbiotic Kefir Products

Nome: Carlos José Dias Pereira
Autores: Pires A.; Tan G.; Gomes D.; Pereira-Dias S.; Díaz O.; Cobos A.; Pereira C.
Data: 30/04/2023
DOI: 10.3390/membranes13050473
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: ELSEVIER
Dietary inclusion of blood hydrolysates affects muscle growth in European seabass (Dicentrarchus labrax)

Nome: Carlos José Dias Pereira
Autores: Velasco C.; Resende D.; Oliveira B.; Canada P.; Pereira M.; Pereira C.; Pintado M.; Valente L.M.P.
Data: 01/01/2023
DOI: 10.3389/fmars.2023.1193405
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: ELSEVIER
Sheep’s Butter and Correspondent Buttermilk Produced with Sweet Cream and Cream Fermented by Aromatic Starter, Kefir and Probiotic Culture

Nome: Carlos José Dias Pereira
Autores: Silva T.; Pires A.; Gomes D.; Viegas J.; Pereira-Dias S.; Pintado M.E.; Henriques M.; Pereira C.D.
Data: 01/01/2023
DOI: 10.3390/foods12020331
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: ELSEVIER
2022
Innovative swine blood hydrolysates as promising ingredients for European seabass diets: Impact on growth performance and resistance to Tenacibaculum maritimum infection

Nome: Carlos José Dias Pereira
Autores: Resende D.; Costas B.; Sá T.; Golfetto U.; Machado M.; Pereira M.; Pereira C.; Marques B.; Rocha C.M.R.; Pintado M.; Valente L.M.P.
Data: 15/12/2022
DOI: 10.1016/j.aquaculture.2022.738657
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: ELSEVIER
Evaluation of the Characteristics of Sheep’s and Goat’s Ice Cream, Produced with UF Concentrated Second Cheese Whey and Different Starter Cultures

Nome: Carlos José Dias Pereira
Autores: Pires A.; Gomes D.; Noronha J.; Díaz O.; Cobos A.; Pereira C.D.
Data: 01/12/2022
DOI: 10.3390/foods11244091
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: ELSEVIER
Integrated ultrafiltration, nanofiltration, and reverse osmosis pilot process to produce bioactive protein/peptide fractions from sardine cooking effluent

Nome: Carlos José Dias Pereira
Autores: Ghalamara S.; Coscueta E.R.; Silva S.; Brazinha C.; Pereira C.D.; Pintado M.E.
Data: 31/08/2022
DOI: 10.1016/j.jenvman.2022.115344
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: ELSEVIER
Development and Characterization of a Novel Sustainable Probiotic Goat Whey Cheese Containing Second Cheese Whey Powder and Stabilized with Thyme Essential Oil and Sodium Citrate

Nome: Carlos José Dias Pereira
Autores: Garcia M.M.E.; Pereira C.J.D.; Freitas A.C.; Gomes A.M.P.; Pintado M.M.E.
Data: 31/08/2022
DOI: 10.3390/foods11172698
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: ELSEVIER
Adding value and innovation in dairy SMEs: From butter to probiotic butter and buttermilk

Nome: Carlos José Dias Pereira
Autores: Ferreira L.; Borges A.; Gomes D.; Dias S.; Pereira C.; Henriques M.
Data: 31/07/2022
DOI: 10.1111/jfpp.14867
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: ELSEVIER
Membrane fractionation of Cynara cardunculus swine blood hydrolysate: Ingredients of high nutritional and nutraceutical value

Nome: Carlos José Dias Pereira
Autores: Araújo-Rodrigues H.; Coscueta E.R.; Pereira M.F.; Cunha S.A.; Almeida A.; Rosa A.; Martins R.; Pereira C.D.; Pintado conceptualisation M.E.
Data: 31/07/2022
DOI: 10.1016/j.foodres.2022.111549
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: ELSEVIER
Image analysis as a tool for beef grading

Nome: Carlos José Dias Pereira
Autores: Caridade C.M.R.; Pereira C.D.; Pires A.F.; Marnotes N.G.; Viegas J.F.
Data: 01/01/2022
DOI: 10.1080/21681163.2020.1776159
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: ELSEVIER
2021
The effect of microparticulated whey protein on the characteristics of reduced-fat cheese and of the corresponding microwave vacuum-dried cheese puffs and finely ground puffs

Nome: Carlos José Dias Pereira
Autores: Chudy S.; Makowska A.; Krzywdzińska-Bartkowiak M.; Piątek M.; Henriques M.; Borges A.R.; Gomes D.; Pereira C.D.
Data: 01/11/2021
DOI: 10.1111/1471-0307.12796
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: ELSEVIER
Sheep’s and goat’s frozen yoghurts produced with ultrafiltrated whey concentrates

Nome: Carlos José Dias Pereira
Autores: Marnotes N.G.; Pires A.F.; Díaz O.; Cobos A.; Pereira C.D.
Data: 01/07/2021
DOI: 10.3390/app11146568
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: ELSEVIER
Valorization of goat cheese whey through an integrated process of ultrafiltration and nanofiltration

Nome: Carlos José Dias Pereira
Autores: Macedo A.; Azedo D.; Duarte E.; Pereira C.
Data: 30/06/2021
DOI: 10.3390/membranes11070477
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: ELSEVIER
Sustainable local exploitation and innovation on meat products based on the autochthonous bovine breed jarmelista

Nome: Carlos José Dias Pereira
Autores: Coutinho P.; Simões M.; Pereira C.; Paiva T.
Data: 01/03/2021
DOI: 10.3390/su13052515
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: ELSEVIER
Effect of liquid whey protein concentrate–based edible coating enriched with cinnamon carbon dioxide extract on the quality and shelf life of Eastern European curd cheese

Nome: Carlos José Dias Pereira
Autores: Mileriene J.; Serniene L.; Henriques M.; Gomes D.; Pereira C.; Kondrotiene K.; Kasetiene N.; Lauciene L.; Sekmokiene D.; Malakauskas M.
Data: 01/02/2021
DOI: 10.3168/jds.2020-18732
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: ELSEVIER
Use of ultrafiltrated cow's whey for the production of whey cheese with Kefir or probiotics

Nome: Carlos José Dias Pereira
Autores: Pires A.F.; Marnotes N.G.; Bella A.; Viegas J.; Gomes D.M.; Henriques M.H.F.; Pereira C.J.D.
Data: 30/01/2021
DOI: 10.1002/jsfa.10667
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: ELSEVIER
Dairy by-products: A review on the valorization of whey and second cheese whey

Nome: Carlos José Dias Pereira
Autores: Pires A.F.; Marnotes N.G.; Rubio O.D.; Garcia A.C.; Pereira C.D.
Data: 01/01/2021
DOI: 10.3390/foods10051067
Tipo Publicação: Crítica
Plataforma: ELSEVIER
2020
Dairy by-products concentrated by ultrafiltration used as ingredients in the production of reduced fat washed curd cheese

Nome: Carlos José Dias Pereira
Autores: Borges A.R.; Pires A.F.; Marnotes N.G.; Gomes D.G.; Henriques M.F.; Pereira C.D.
Data: 31/07/2020
DOI: 10.3390/foods9081020
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: ELSEVIER
Liquid whey protein concentrates as primary raw material for acid dairy gels

Nome: Carlos José Dias Pereira
Autores: Henriques M.H.F.; Gomes D.M.G.S.; Borges A.R.; Pereira C.J.D.
Data: 31/03/2020
DOI: 10.1590/fst.43218
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: ELSEVIER
2019
Characteristics of lactose-free frozen yogurt with κ-carrageenan and corn starch as stabilizers

Nome: Carlos José Dias Pereira
Autores: Skryplonek K.; Henriques M.; Gomes D.; Viegas J.; Fonseca C.; Pereira C.; Dmytrów I.; Mituniewicz-Małek A.
Data: 31/08/2019
DOI: 10.3168/jds.2019-16556
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: ELSEVIER
Automatic Extraction of Marbling Measures Using Image Analysis, for Evaluation of Beef Quality

Nome: Carlos José Dias Pereira
Autores: Caridade C.M.R.; Pereira C.D.; Pires A.F.; Marnotes N.G.; Viegas J.F.
Data: 01/01/2019
DOI: 10.1007/978-3-030-32040-9_44
Tipo Publicação: Capítulo
Plataforma: ELSEVIER
2018
Novel Eco-Friendly Method to Extract Keratin from Hair

Nome: Carlos José Dias Pereira
Autores: Cassoni A.C.; Freixo R.; Pintado A.I.E.; Amorim M.; Pereira C.D.; Madureira A.R.; Pintado M.M.E.
Data: 03/09/2018
DOI: 10.1021/acssuschemeng.8b02680
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: ELSEVIER
Improvement of Ripened Cheese Quality and Safety With Thymus mastichina L. Bioactive Extracts

Nome: Carlos José Dias Pereira
Autores: Carvalho F.; Rodrigues A.; Gomes D.M.G.S.; Ferreira F.M.L.; Dias S.P.; Pereira C.J.D.; Henriques M.H.F.
Data: 26/01/2018
DOI: 10.1016/B978-0-12-811443-8.00007-4
Tipo Publicação: Capítulo
Plataforma: ELSEVIER
2017
Preface

Nome: Carlos José Dias Pereira
Autores: Henriques M.H.F.; Pereira C.J.D.
Data: 01/12/2017
Tipo Publicação: Editorial
Plataforma: ELSEVIER
The use of whey proteins as fat replacers for the production of reduced fat cheeses

Nome: Carlos José Dias Pereira
Autores: Henriques M.; Gomes D.; Brennan K.; Skryplonek K.; Fonseca C.; Pereira C.
Data: 01/12/2017
Tipo Publicação: Capítulo
Plataforma: ELSEVIER
Cheese production, consumption and health benefits

Nome: Carlos José Dias Pereira
Autores: Henriques M.H.F.; Pereira C.J.D.
Data: 01/12/2017
Tipo Publicação: Livro
Plataforma: ELSEVIER
Liquid whey protein concentrates produced by ultrafiltration as primary raw materials for thermal Dairy Gels

Nome: Carlos José Dias Pereira
Autores: Henriques M.; Gomes D.; Pereira C.
Data: 30/09/2017
DOI: 10.17113/ftb.55.04.17.5248
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: ELSEVIER
Lactose-free frozen yogurt: Production and characteristics

Nome: Carlos José Dias Pereira
Autores: Skryplonek K.; Gomes D.; Viegas J.; Pereira C.; Henriques M.
Data: 01/01/2017
DOI: 10.17306/J.AFS.0478
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: ELSEVIER
2016
Nutritional ingredients from spent brewer's yeast obtained by hydrolysis and selective membrane filtration integrated in a pilot process

Nome: Carlos José Dias Pereira
Autores: Amorim M.; Pereira J.O.; Gomes D.; Pereira C.D.; Pinheiro H.; Pintado M.
Data: 31/08/2016
DOI: 10.1016/j.jfoodeng.2016.03.032
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: ELSEVIER
Whey Protein Edible Coatings: Recent Developments and Applications

Nome: Carlos José Dias Pereira
Autores: Henriques M.; Gomes D.; Pereira C.
Data: 01/01/2016
DOI: 10.1007/978-3-319-24040-4_10
Tipo Publicação: Capítulo
Plataforma: ELSEVIER
2015
Fermented dairy products based on ovine cheese whey

Nome: Carlos José Dias Pereira
Autores: Pereira C.D.; Henriques M.; Gomes D.; Gouveia R.; Gomez-Zavaglia A.; de Antoni G.
Data: 01/11/2015
DOI: 10.1007/s13197-015-1857-5
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: ELSEVIER
Training requirements for the agro-food industry in Portugal

Nome: Carlos José Dias Pereira
Autores: Gaspar P.D.; Pinheiro R.; Domingues C.; Almeida C.; Paiva T.; Pereira C.D.; Velho M.V.
Data: 01/01/2015
DOI: 10.7455/ijfs/4.1.2015.a2
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: ELSEVIER
Novel functional whey-based drinks with great potential in the dairy industry

Nome: Carlos José Dias Pereira
Autores: Pereira C.; Henriques M.; Gomes D.; Gomez-Zavaglia A.; de Antoni G.
Data: 01/01/2015
DOI: 10.17113/ftb.53.03.15.4043
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: ELSEVIER
Training requirements for the agro-food industry in Portugal

Nome: Carlos José Dias Pereira
Autores: Gaspar P.D.; Pinheiro R.; Domingues C.; Almeida C.; Paiva T.; Pereira C.D.; Velho M.V.
Data: 01/01/2015
DOI: 10.7455/ijfs/4.1.2015. a2
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: ELSEVIER
2013
Valorisation of whey in small and medium dairy industries: Production and incorporation of liquid whey protein concentrates in fresh cheeses and evaluation of the physicochemical and sensorial properties

Nome: Carlos José Dias Pereira
Autores: Henriques M.; Gomes D.; Pereira C.
Data: 01/12/2013
Tipo Publicação: Capítulo
Plataforma: ELSEVIER
Effects of Liquid Whey Protein Concentrate on Functional and Sensorial Properties of Set Yogurts and Fresh Cheese

Nome: Carlos José Dias Pereira
Autores: Henriques M.H.F.; Gomes D.M.G.S.; Pereira C.J.D.; Gil M.H.M.
Data: 31/03/2013
DOI: 10.1007/s11947-012-0778-9
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: ELSEVIER
Nutritional, textural and sensory properties of Coalho cheese made of goats', cows' milk and their mixture

Nome: Carlos José Dias Pereira
Autores: Queiroga R.d.C.R.d.E.; Santos B.M.; Gomes A.M.P.; Monteiro M.J.; Teixeira S.M.; de Souza E.L.; Pereira C.J.D.; Pintado M.M.E.
Data: 01/01/2013
DOI: 10.1016/j.lwt.2012.08.011
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: ELSEVIER
2012
Manufacture of bioactive peptide-rich concentrates from Whey: Characterization of pilot process

Nome: Carlos José Dias Pereira
Autores: Tavares T.G.; Amorim M.; Gomes D.; Pintado M.E.; Pereira C.D.; Malcata F.X.
Data: 31/05/2012
DOI: 10.1016/j.jfoodeng.2012.01.009
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: ELSEVIER
2007
Impact of ovine whey protein concentrates and clarification by-products on the yield and quality of whey cheese

Nome: Carlos José Dias Pereira
Autores: Pereira C.D.; Díaz O.; Cobos A.
Data: 01/01/2007
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: ELSEVIER
2006
Rheological properties and microstructure of heat-induced gels of ovine whey protein concentrates obtained from clarified cheese whey

Nome: Carlos José Dias Pereira
Autores: Díaz O.; Pereira C.D.; Cobos A.
Data: 20/04/2006
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: ELSEVIER
2004
Functional properties of ovine whey protein concentrates produced by membrane technology after clarification of cheese manufacture by-products

Nome: Carlos José Dias Pereira
Autores: Díaz O.; Pereira C.D.; Cobos A.
Data: 01/01/2004
DOI: 10.1016/j.foodhyd.2003.10.003
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: ELSEVIER
2002
Valorization of by-products from ovine cheese manufacture: Clarification by thermocalcic precipitation/microfiltration before ultrafiltration

Nome: Carlos José Dias Pereira
Autores: Pereira C.D.; Diaz O.; Cobos A.
Data: 08/10/2002
DOI: 10.1016/S0958-6946(02)00070-5
Tipo Publicação: Artigo
Plataforma: ELSEVIER