2024 |
Impact of Probiotic and Bioprotective Cultures on the Quality and Shelf Life of Butter and Buttermilk
Nome: Carlos José Dias Pereira Autores: Pereira C.; Gomes D.; Dias S.; Santos S.; Pires A.; Viegas J. Data: 01/12/2024 DOI: 10.3390/dairy5040047
Tipo Publicação: Artigo Plataforma: ELSEVIER
|
Effect of Sheep’s Whey Edible Coatings with a Bioprotective Culture, Kombucha Tea or Oregano Essential Oil on Cheese Characteristics
Nome: Carlos José Dias Pereira Autores: Pereira C.D.; Varytskaya H.; Łydzińska O.; Szkolnicka K.; Gomes D.; Pires A. Data: 01/12/2024 DOI: 10.3390/foods13244132
Tipo Publicação: Artigo Plataforma: ELSEVIER
|
A Review of Recent Developments in Edible Films and Coatings-Focus on Whey-Based Materials
Nome: Carlos José Dias Pereira Autores: Pires A.F.; Díaz O.; Cobos A.; Pereira C.D. Data: 31/07/2024 DOI: 10.3390/foods13162638
Tipo Publicação: Crítica Plataforma: ELSEVIER
|
Whey Cheeses Containing Probiotic and Bioprotective Cultures Produced with Ultrafiltrated Cow’s Whey
Nome: Carlos José Dias Pereira Autores: Pires A.; Bożek A.; Pietruszka H.; Szkolnicka K.; Gomes D.; Díaz O.; Cobos A.; Pereira C. Data: 31/03/2024 DOI: 10.3390/foods13081214
Tipo Publicação: Artigo Plataforma: ELSEVIER
|
The Potential of Acorn Extract Treatment on PUFAs Oxidative Stability: A Case Study on Fish Cooking Wastewater
Nome: Carlos José Dias Pereira Autores: Araújo-Rodrigues H.; Ribeiro T.B.; Machado M.; Pereira C.D.; Pintado M.E. Data: 01/03/2024 DOI: 10.3390/foods13060935
Tipo Publicação: Artigo Plataforma: ELSEVIER
|
Sheep’s Second Cheese Whey Edible Coatings with Oregano and Clary Sage Essential Oils Used as Sustainable Packaging Material in Cheese
Nome: Carlos José Dias Pereira Autores: Pires A.; Pietruszka H.; Bożek A.; Szkolnicka K.; Gomes D.; Díaz O.; Cobos A.; Pereira C. Data: 01/03/2024 DOI: 10.3390/foods13050674
Tipo Publicação: Artigo Plataforma: ELSEVIER
|
Low Fat Yoghurts Produced with Different Protein Levels and Alternative Natural Sweeteners
Nome: Carlos José Dias Pereira Autores: Campos L.; Tuma P.; Silva T.; Gomes D.; Pereira C.D.; Henriques M.H.F. Data: 01/01/2024 DOI: 10.3390/foods13020250
Tipo Publicação: Artigo Plataforma: ELSEVIER
|
2023 |
Stress response of European seabass (Dicentrarchus labrax) fed plant-based diets supplemented with swine blood hydrolysates
Nome: Carlos José Dias Pereira Autores: Resende D.; Pereira R.; Domínguez D.; Pereira M.; Pereira C.; Pintado M.; Valente L.M.P.; Velasco C. Data: 31/05/2023 DOI: 10.1016/j.aqrep.2023.101600
Tipo Publicação: Artigo Plataforma: ELSEVIER
|
Application of Ultrafiltration to Produce Sheep’s and Goat’s Whey-Based Synbiotic Kefir Products
Nome: Carlos José Dias Pereira Autores: Pires A.; Tan G.; Gomes D.; Pereira-Dias S.; Díaz O.; Cobos A.; Pereira C. Data: 30/04/2023 DOI: 10.3390/membranes13050473
Tipo Publicação: Artigo Plataforma: ELSEVIER
|
Dietary inclusion of blood hydrolysates affects muscle growth in European seabass (Dicentrarchus labrax)
Nome: Carlos José Dias Pereira Autores: Velasco C.; Resende D.; Oliveira B.; Canada P.; Pereira M.; Pereira C.; Pintado M.; Valente L.M.P. Data: 01/01/2023 DOI: 10.3389/fmars.2023.1193405
Tipo Publicação: Artigo Plataforma: ELSEVIER
|
Sheep’s Butter and Correspondent Buttermilk Produced with Sweet Cream and Cream Fermented by Aromatic Starter, Kefir and Probiotic Culture
Nome: Carlos José Dias Pereira Autores: Silva T.; Pires A.; Gomes D.; Viegas J.; Pereira-Dias S.; Pintado M.E.; Henriques M.; Pereira C.D. Data: 01/01/2023 DOI: 10.3390/foods12020331
Tipo Publicação: Artigo Plataforma: ELSEVIER
|
2022 |
Innovative swine blood hydrolysates as promising ingredients for European seabass diets: Impact on growth performance and resistance to Tenacibaculum maritimum infection
Nome: Carlos José Dias Pereira Autores: Resende D.; Costas B.; Sá T.; Golfetto U.; Machado M.; Pereira M.; Pereira C.; Marques B.; Rocha C.M.R.; Pintado M.; Valente L.M.P. Data: 15/12/2022 DOI: 10.1016/j.aquaculture.2022.738657
Tipo Publicação: Artigo Plataforma: ELSEVIER
|
Evaluation of the Characteristics of Sheep’s and Goat’s Ice Cream, Produced with UF Concentrated Second Cheese Whey and Different Starter Cultures
Nome: Carlos José Dias Pereira Autores: Pires A.; Gomes D.; Noronha J.; Díaz O.; Cobos A.; Pereira C.D. Data: 01/12/2022 DOI: 10.3390/foods11244091
Tipo Publicação: Artigo Plataforma: ELSEVIER
|
Integrated ultrafiltration, nanofiltration, and reverse osmosis pilot process to produce bioactive protein/peptide fractions from sardine cooking effluent
Nome: Carlos José Dias Pereira Autores: Ghalamara S.; Coscueta E.R.; Silva S.; Brazinha C.; Pereira C.D.; Pintado M.E. Data: 31/08/2022 DOI: 10.1016/j.jenvman.2022.115344
Tipo Publicação: Artigo Plataforma: ELSEVIER
|
Development and Characterization of a Novel Sustainable Probiotic Goat Whey Cheese Containing Second Cheese Whey Powder and Stabilized with Thyme Essential Oil and Sodium Citrate
Nome: Carlos José Dias Pereira Autores: Garcia M.M.E.; Pereira C.J.D.; Freitas A.C.; Gomes A.M.P.; Pintado M.M.E. Data: 31/08/2022 DOI: 10.3390/foods11172698
Tipo Publicação: Artigo Plataforma: ELSEVIER
|
Adding value and innovation in dairy SMEs: From butter to probiotic butter and buttermilk
Nome: Carlos José Dias Pereira Autores: Ferreira L.; Borges A.; Gomes D.; Dias S.; Pereira C.; Henriques M. Data: 31/07/2022 DOI: 10.1111/jfpp.14867
Tipo Publicação: Artigo Plataforma: ELSEVIER
|
Membrane fractionation of Cynara cardunculus swine blood hydrolysate: Ingredients of high nutritional and nutraceutical value
Nome: Carlos José Dias Pereira Autores: Araújo-Rodrigues H.; Coscueta E.R.; Pereira M.F.; Cunha S.A.; Almeida A.; Rosa A.; Martins R.; Pereira C.D.; Pintado conceptualisation M.E. Data: 31/07/2022 DOI: 10.1016/j.foodres.2022.111549
Tipo Publicação: Artigo Plataforma: ELSEVIER
|
Image analysis as a tool for beef grading
Nome: Carlos José Dias Pereira Autores: Caridade C.M.R.; Pereira C.D.; Pires A.F.; Marnotes N.G.; Viegas J.F. Data: 01/01/2022 DOI: 10.1080/21681163.2020.1776159
Tipo Publicação: Artigo Plataforma: ELSEVIER
|
2021 |
The effect of microparticulated whey protein on the characteristics of reduced-fat cheese and of the corresponding microwave vacuum-dried cheese puffs and finely ground puffs
Nome: Carlos José Dias Pereira Autores: Chudy S.; Makowska A.; Krzywdzińska-Bartkowiak M.; Piątek M.; Henriques M.; Borges A.R.; Gomes D.; Pereira C.D. Data: 01/11/2021 DOI: 10.1111/1471-0307.12796
Tipo Publicação: Artigo Plataforma: ELSEVIER
|
Sheep’s and goat’s frozen yoghurts produced with ultrafiltrated whey concentrates
Nome: Carlos José Dias Pereira Autores: Marnotes N.G.; Pires A.F.; Díaz O.; Cobos A.; Pereira C.D. Data: 01/07/2021 DOI: 10.3390/app11146568
Tipo Publicação: Artigo Plataforma: ELSEVIER
|
Valorization of goat cheese whey through an integrated process of ultrafiltration and nanofiltration
Nome: Carlos José Dias Pereira Autores: Macedo A.; Azedo D.; Duarte E.; Pereira C. Data: 30/06/2021 DOI: 10.3390/membranes11070477
Tipo Publicação: Artigo Plataforma: ELSEVIER
|
Sustainable local exploitation and innovation on meat products based on the autochthonous bovine breed jarmelista
Nome: Carlos José Dias Pereira Autores: Coutinho P.; Simões M.; Pereira C.; Paiva T. Data: 01/03/2021 DOI: 10.3390/su13052515
Tipo Publicação: Artigo Plataforma: ELSEVIER
|
Effect of liquid whey protein concentrate–based edible coating enriched with cinnamon carbon dioxide extract on the quality and shelf life of Eastern European curd cheese
Nome: Carlos José Dias Pereira Autores: Mileriene J.; Serniene L.; Henriques M.; Gomes D.; Pereira C.; Kondrotiene K.; Kasetiene N.; Lauciene L.; Sekmokiene D.; Malakauskas M. Data: 01/02/2021 DOI: 10.3168/jds.2020-18732
Tipo Publicação: Artigo Plataforma: ELSEVIER
|
Use of ultrafiltrated cow's whey for the production of whey cheese with Kefir or probiotics
Nome: Carlos José Dias Pereira Autores: Pires A.F.; Marnotes N.G.; Bella A.; Viegas J.; Gomes D.M.; Henriques M.H.F.; Pereira C.J.D. Data: 30/01/2021 DOI: 10.1002/jsfa.10667
Tipo Publicação: Artigo Plataforma: ELSEVIER
|
Dairy by-products: A review on the valorization of whey and second cheese whey
Nome: Carlos José Dias Pereira Autores: Pires A.F.; Marnotes N.G.; Rubio O.D.; Garcia A.C.; Pereira C.D. Data: 01/01/2021 DOI: 10.3390/foods10051067
Tipo Publicação: Crítica Plataforma: ELSEVIER
|
2020 |
Dairy by-products concentrated by ultrafiltration used as ingredients in the production of reduced fat washed curd cheese
Nome: Carlos José Dias Pereira Autores: Borges A.R.; Pires A.F.; Marnotes N.G.; Gomes D.G.; Henriques M.F.; Pereira C.D. Data: 31/07/2020 DOI: 10.3390/foods9081020
Tipo Publicação: Artigo Plataforma: ELSEVIER
|
Liquid whey protein concentrates as primary raw material for acid dairy gels
Nome: Carlos José Dias Pereira Autores: Henriques M.H.F.; Gomes D.M.G.S.; Borges A.R.; Pereira C.J.D. Data: 31/03/2020 DOI: 10.1590/fst.43218
Tipo Publicação: Artigo Plataforma: ELSEVIER
|
2019 |
Characteristics of lactose-free frozen yogurt with κ-carrageenan and corn starch as stabilizers
Nome: Carlos José Dias Pereira Autores: Skryplonek K.; Henriques M.; Gomes D.; Viegas J.; Fonseca C.; Pereira C.; Dmytrów I.; Mituniewicz-Małek A. Data: 31/08/2019 DOI: 10.3168/jds.2019-16556
Tipo Publicação: Artigo Plataforma: ELSEVIER
|
Automatic Extraction of Marbling Measures Using Image Analysis, for Evaluation of Beef Quality
Nome: Carlos José Dias Pereira Autores: Caridade C.M.R.; Pereira C.D.; Pires A.F.; Marnotes N.G.; Viegas J.F. Data: 01/01/2019 DOI: 10.1007/978-3-030-32040-9_44
Tipo Publicação: Capítulo Plataforma: ELSEVIER
|
2018 |
Novel Eco-Friendly Method to Extract Keratin from Hair
Nome: Carlos José Dias Pereira Autores: Cassoni A.C.; Freixo R.; Pintado A.I.E.; Amorim M.; Pereira C.D.; Madureira A.R.; Pintado M.M.E. Data: 03/09/2018 DOI: 10.1021/acssuschemeng.8b02680
Tipo Publicação: Artigo Plataforma: ELSEVIER
|
Improvement of Ripened Cheese Quality and Safety With Thymus mastichina L. Bioactive Extracts
Nome: Carlos José Dias Pereira Autores: Carvalho F.; Rodrigues A.; Gomes D.M.G.S.; Ferreira F.M.L.; Dias S.P.; Pereira C.J.D.; Henriques M.H.F. Data: 26/01/2018 DOI: 10.1016/B978-0-12-811443-8.00007-4
Tipo Publicação: Capítulo Plataforma: ELSEVIER
|
2017 |
Preface
Nome: Carlos José Dias Pereira Autores: Henriques M.H.F.; Pereira C.J.D. Data: 01/12/2017
Tipo Publicação: Editorial Plataforma: ELSEVIER
|
The use of whey proteins as fat replacers for the production of reduced fat cheeses
Nome: Carlos José Dias Pereira Autores: Henriques M.; Gomes D.; Brennan K.; Skryplonek K.; Fonseca C.; Pereira C. Data: 01/12/2017
Tipo Publicação: Capítulo Plataforma: ELSEVIER
|
Cheese production, consumption and health benefits
Nome: Carlos José Dias Pereira Autores: Henriques M.H.F.; Pereira C.J.D. Data: 01/12/2017
Tipo Publicação: Livro Plataforma: ELSEVIER
|
Liquid whey protein concentrates produced by ultrafiltration as primary raw materials for thermal Dairy Gels
Nome: Carlos José Dias Pereira Autores: Henriques M.; Gomes D.; Pereira C. Data: 30/09/2017 DOI: 10.17113/ftb.55.04.17.5248
Tipo Publicação: Artigo Plataforma: ELSEVIER
|
Lactose-free frozen yogurt: Production and characteristics
Nome: Carlos José Dias Pereira Autores: Skryplonek K.; Gomes D.; Viegas J.; Pereira C.; Henriques M. Data: 01/01/2017 DOI: 10.17306/J.AFS.0478
Tipo Publicação: Artigo Plataforma: ELSEVIER
|
2016 |
Nutritional ingredients from spent brewer's yeast obtained by hydrolysis and selective membrane filtration integrated in a pilot process
Nome: Carlos José Dias Pereira Autores: Amorim M.; Pereira J.O.; Gomes D.; Pereira C.D.; Pinheiro H.; Pintado M. Data: 31/08/2016 DOI: 10.1016/j.jfoodeng.2016.03.032
Tipo Publicação: Artigo Plataforma: ELSEVIER
|
Whey Protein Edible Coatings: Recent Developments and Applications
Nome: Carlos José Dias Pereira Autores: Henriques M.; Gomes D.; Pereira C. Data: 01/01/2016 DOI: 10.1007/978-3-319-24040-4_10
Tipo Publicação: Capítulo Plataforma: ELSEVIER
|
2015 |
Fermented dairy products based on ovine cheese whey
Nome: Carlos José Dias Pereira Autores: Pereira C.D.; Henriques M.; Gomes D.; Gouveia R.; Gomez-Zavaglia A.; de Antoni G. Data: 01/11/2015 DOI: 10.1007/s13197-015-1857-5
Tipo Publicação: Artigo Plataforma: ELSEVIER
|
Training requirements for the agro-food industry in Portugal
Nome: Carlos José Dias Pereira Autores: Gaspar P.D.; Pinheiro R.; Domingues C.; Almeida C.; Paiva T.; Pereira C.D.; Velho M.V. Data: 01/01/2015 DOI: 10.7455/ijfs/4.1.2015.a2
Tipo Publicação: Artigo Plataforma: ELSEVIER
|
Novel functional whey-based drinks with great potential in the dairy industry
Nome: Carlos José Dias Pereira Autores: Pereira C.; Henriques M.; Gomes D.; Gomez-Zavaglia A.; de Antoni G. Data: 01/01/2015 DOI: 10.17113/ftb.53.03.15.4043
Tipo Publicação: Artigo Plataforma: ELSEVIER
|
Training requirements for the agro-food industry in Portugal
Nome: Carlos José Dias Pereira Autores: Gaspar P.D.; Pinheiro R.; Domingues C.; Almeida C.; Paiva T.; Pereira C.D.; Velho M.V. Data: 01/01/2015 DOI: 10.7455/ijfs/4.1.2015. a2
Tipo Publicação: Artigo Plataforma: ELSEVIER
|
2013 |
Valorisation of whey in small and medium dairy industries: Production and incorporation of liquid whey protein concentrates in fresh cheeses and evaluation of the physicochemical and sensorial properties
Nome: Carlos José Dias Pereira Autores: Henriques M.; Gomes D.; Pereira C. Data: 01/12/2013
Tipo Publicação: Capítulo Plataforma: ELSEVIER
|
Effects of Liquid Whey Protein Concentrate on Functional and Sensorial Properties of Set Yogurts and Fresh Cheese
Nome: Carlos José Dias Pereira Autores: Henriques M.H.F.; Gomes D.M.G.S.; Pereira C.J.D.; Gil M.H.M. Data: 31/03/2013 DOI: 10.1007/s11947-012-0778-9
Tipo Publicação: Artigo Plataforma: ELSEVIER
|
Nutritional, textural and sensory properties of Coalho cheese made of goats', cows' milk and their mixture
Nome: Carlos José Dias Pereira Autores: Queiroga R.d.C.R.d.E.; Santos B.M.; Gomes A.M.P.; Monteiro M.J.; Teixeira S.M.; de Souza E.L.; Pereira C.J.D.; Pintado M.M.E. Data: 01/01/2013 DOI: 10.1016/j.lwt.2012.08.011
Tipo Publicação: Artigo Plataforma: ELSEVIER
|
2012 |
Manufacture of bioactive peptide-rich concentrates from Whey: Characterization of pilot process
Nome: Carlos José Dias Pereira Autores: Tavares T.G.; Amorim M.; Gomes D.; Pintado M.E.; Pereira C.D.; Malcata F.X. Data: 31/05/2012 DOI: 10.1016/j.jfoodeng.2012.01.009
Tipo Publicação: Artigo Plataforma: ELSEVIER
|
2007 |
Impact of ovine whey protein concentrates and clarification by-products on the yield and quality of whey cheese
Nome: Carlos José Dias Pereira Autores: Pereira C.D.; Díaz O.; Cobos A. Data: 01/01/2007
Tipo Publicação: Artigo Plataforma: ELSEVIER
|
2006 |
Rheological properties and microstructure of heat-induced gels of ovine whey protein concentrates obtained from clarified cheese whey
Nome: Carlos José Dias Pereira Autores: Díaz O.; Pereira C.D.; Cobos A. Data: 20/04/2006
Tipo Publicação: Artigo Plataforma: ELSEVIER
|
2004 |
Functional properties of ovine whey protein concentrates produced by membrane technology after clarification of cheese manufacture by-products
Nome: Carlos José Dias Pereira Autores: Díaz O.; Pereira C.D.; Cobos A. Data: 01/01/2004 DOI: 10.1016/j.foodhyd.2003.10.003
Tipo Publicação: Artigo Plataforma: ELSEVIER
|
2002 |
Valorization of by-products from ovine cheese manufacture: Clarification by thermocalcic precipitation/microfiltration before ultrafiltration
Nome: Carlos José Dias Pereira Autores: Pereira C.D.; Diaz O.; Cobos A. Data: 08/10/2002 DOI: 10.1016/S0958-6946(02)00070-5
Tipo Publicação: Artigo Plataforma: ELSEVIER
|