Conhecimentos de Base Recomendados
1º ano da licenciatura completo.
Métodos de Ensino
Transmissão de conhecimento teórico seguido de demonstração prática a realizar pelos alunos, para cada assunto abordado.
Resultados de Aprendizagem
A unidade curricular, enquadrada na presente licenciatura tem como objectivo abordar técnicas releventes da área da Biotecnologia com utilização prática e/ou laboratorial não abordadas em outras UC’s do curso, sempre que possível envolvendo a demonstração experimental e do ponto de vista de construção das técnicas. Os tópicos a abordar poderão variar ao longo do desenvolvimento e evolução do curso, dependendo das competências e equipamento entretanto adquiridos pela Escola e tambem da relevância e actualização das mesmas
Programa
Module 1
1) Information search. Use of databases. Use of VPN networks. Conducting research work on scientific articles.
2) Phosphorescence, fluorescence, and luminance.
Applications: Dynamic phototherapy: a new tool in the selective killing of cells.
Use in flow cytometry detectors.
3) Capillary electrophoresis. Preparation of capillaries for GC and EC. Contributions to the advancement of biotechnology: characterization of populations of microorganisms; recent developments.
4) Mass spectroscopy (MS) and its potentialities. MALDI-MS. Structural identification by GC-LC-MS. Applications in metabolomics.
Application: determination of the profile of compounds in biological samples. Solid phase extraction techniques: use of SPE and SPME.
Module 2
1) Vertical gel electrophoresis (SDS-PAGE). Applications: determination of the protein profile in samples.
2) Control and automation techniques: Analog and digital signals. Digital analog conversion. Sensors. Basics of control: proportional control
Métodos de Avaliação
- - modulo 1 -teste escrito - 50.0%
- - molulo 2- teste escrito - 50.0%
- - Modulo 2 - 50.0%
- - Modulo 1 - 50.0%
Estágio(s)
NAO
Bibliografia
complementary
SEPARATION PROCESSES IN THE FOOD AND BIOTECHNOLOGY INDUSTRIES
Separation processes in the food and biotechnology industries: principles and application / ed. by A. S. Grandison and M. J. Lewis. Cambridge: Woodhead Publishing Limited, 1996. (Woodhead publishing series in food science and technology
DEMAIN Arnold L.
Manual of industrial microbiology and biotechnology. Washington: American Society for Microbiology, 1986
Microbiologia / Biotecnologia / Z04 CDU: 663.1