Fruit Production I and Viticulture I

Base Knowledge

Knowledge of Biology contents is recommended.

Teaching Methodologies

In the process of achieving the objectives of the curricular unit and the skills provided for pupils, the learning teaching process is based on:

1 Practical classes where the teacher imparts theoretical, practical application of concepts followed by the student;

2 Practical classes held orchards and vineyards where the student follows the different cultures and which performs the main cultural practices used iat the time Spring­Summer.

Learning Results

1. Recognize the importance of fruit production and viticulture in a national and global level;

2.Relates the structures of plants and their functions with growth , development and cultural practices of spring ­ summer;

3. Recognizes the factors affecting the production and quality of the crop and harvest;

4.Introduces students to the problems of crop protection according to the criteria of protection and integrated production (IP).

Program

M1

1 ­ Interest of fruit in the diet and the importance of the wine culture of the peoples;

2 ­ Economic importance of Fruit production and Viticulture in the national economy and the global economy;

3 ­ Potential bottlenecks of this sector;

4 ­ National fruit and wine growing regions.

M2

1 ­Main fruit and grape vines varieties;

2 ­ Different organs of woody plants;

3 ­Vegetative and reproductive cycles;

4 ­ Phenology of fruit trees and vine;

5.­ Problem of flowering and fruit set.

M3

1 ­Cultural and physiological implications of interventions in green on the yield and quality;

2 ­Different growth stages of the fruit and berry;

3 ­Methods of determining the time of harvest ;

4 ­ Philosophy and concepts of Integrated Production and Protection (IP);

5 ­Main pests and methodologies of estimation of risk in major crops ( fruit trees , vineyard and olive ).

Curricular Unit Teachers

Grading Methods

Avaliação Continua
  • - Módulo 1 - Peso 25% - Teste escrito - 100.0%
Avaliação Continua
  • - Acompanhamento do ciclo vegetativo (casta e fruteira) com relatório e avaliação de desempenho no decorrer das aulas - 30.0%
  • - Modulo 2 - Peso 35% - teste escrito - 70.0%
Avaliação por exame
  • - Exame - 100.0%
Avaliação Continua
  • - Modulo 3 - Peso 40% - teste escrito - 70.0%
  • - Avaliação de desempenho no decorrer das aulas realizadas no laboratório - 10.0%
  • - Relatório de trabalho prático com apresentação e discussão - 20.0%

Internship(s)

NAO

Bibliography

Agusti, M. – Fruticultura.Madrid: Ed Mundi­ Prensa. 2004

  • Amaro, P. (Ed.) – A Produção Integrada da Pêra Rocha. Lisboa: ISA/PRESS. 2000
  • Amaro, P. (Ed.) – A Protecção Integrada da Vinha na Região Norte. Lisboa: ISA/PRESS. 2001
  • Andrade, I. – Efeito da Intensidade da Desfolha da Videira (Vitis vinifera L.) na fotossíntese, na produção e na qualidade. Dissertação de Doutoramento em Engenharia Agronómica. Universidade Técnica de Lisboa, Instituto Superior de Agronomia. 216 pp. 2003.
  • Baldini, E. – Arboricultura General. Madrid: Ed Mundi­ Prensa. 1992
  • Carbonneau, A., Deloire, A.; Jaillard, B. – Architectures de la vigne et systèmes de conduite. EditionsLaVigne, Dunod (ed.), Paris. 2016.
  • Castro, R.; Cruz, A.; Botelho, M. – Tecnologia Vitícola. Ministério da Agricultura, Pescas e Florestas/Direcção Geral de Agricultura da Beira Litoral/Comissão Vitivnícola da Bairrada, Coimbra, 160pp. 2006.
  • Champagnol, F. – Elements de Physiologie de la vigne e de Viticulture Generale. 2016.
  • Coleto, J. M. – Crecimento y desarrolo de las espécies frutales. 2ª ed. Madrid: Ediciones Mundi-Prensa. 1995.
  • Coombe, B.; Dry, P. – Viticulture. Vol. 1 – Resources. Winetitles. Adelaide, Austrália. 2004.
  • Coombe, B.; Dry, P. – Viticulture. Vol. 2 – Practices. Winetitles, Adelaide, Austrália. 2004.
  • Huglin, P.; Schneider, C. – Biologie et Écologie de la Vigne (2ª Ed.). Lavoisier, Paris. 2015.
  • Lopes, C. – Influência do sistema de condução no microclima do coberto, vigor e produtividade da videira (Vitis vinifera L.). Dissertação de Doutoramento, ISA, Lisboa. 205 pp. 1994.
  • Magalhães, N. – Tratado de viticultura. (2ª Ed.). Esfera Poética. 2015.
  • Namesny, A.  et al. – Tecnología hortícola mediterrânea – Evolución y futuro: Viveros, frutales, hortalizas y ornamentales. Valencia, Espanha: SPE 3, 2022.
  • May, P. – Flowering and fruitset in grapevines. Lythrum Press, Adelaide. South Australia. 2019.
  • Mullins, M.; Bouquet, A.; Williams, L. – Biology of the grapevine. Cambridge Univ. Press (ed.) 2018.
  • Ryugo, K. – Fruit Culture: Its Science and Art. John Wiley & Sons. 1988.
  • Torres, L. (Co.) – Manual de Protecção Integrada do Olival. Viseu: João Azevedo Edito. 2007.
  • Velarde, F. G. – Tratado de Arboricultura Frutal. Madrid: Mundi-Prensa.Vol. I. 1980.

http://www.fruitveg.com

http://www.infoagro.com