Organic Arable Crops in Spring/Summer

Base Knowledge

General agriculture and agrometeorology

Soils and fertilization in organic production

Agricultural machinery

Teaching Methodologies

The teaching methodologies used aim to provide an effective transmission of knowledge and dialogue with students that favors and consolidates the process of teaching learning.

In the theoretical-practical classes the explanation of the principles necessary to the development of the programmatic contents and the acquisition of the defined competences is made. Students are asked to participate in adapting the knowledge acquired to solve specific situations.

The study of concrete cases worked by the students are presented and discussed in the classroom with the active and critical participation of the teacher and the students.

Learning Results

1. Assess the importance of spring-summer organic arable crops in the region, the country and the world;

2. Know the main organic arable crops grown in spring-summer;

3. Evaluate particular and current situations of organic arable crops, in the spring-summer season;

4. Monitor organic arable crops in spring-summer from an ecological perspective.

Program

Main areas and regions of production of organic arable crops in spring-summer, or likely to be used as such, at national and international level;

Cultivated areas, productions and yields obtained;

Difficulties, at national and international level, in the field of spring-summer organic arable crops;

Identification of crops in different stages of the vegetative cycle;

Vegetative cycle and cultural cycle: application to the studied crops;

Main requirements of crops and respective cultural techniques: specificities of organic arable crops in spring-summer;

Critical evaluation of the cultural options followed/recommended;

Evaluation of the final production of spring-summer organic arable crops, in qualitative and quantitative terms;

Ecological strategies for obtaining a final product;

Perspectives for the future, from a perspective of environmentally friendly and lasting development;

Impacts of defined strategies.

Curricular Unit Teachers

Grading Methods

Avaliação contínua
  • - Individual and/or Group Work - 35.0%
  • - Frequency - 65.0%
Exame
  • - Exam - 100.0%

Internship(s)

NAO

Bibliography

CUNHA, M. J.; CASAU, F.; AMARO, R. e OLIVEIRA, A. (2005)-Tecnologias Limpas em Agro-Pecuária. Colecção Agricultura e Ambiente. Sociedade Portuguesa de Inovação.

DGADR, Direção Geral de Agricultura e Desenvolvimento Rural. A Produção Biológica em Portugal (1994-2017). Janeiro de 2019.

DGADR, Direção Geral de Agricultura e Desenvolvimento Rural. Guia para o Produtor Biológico – Produção vegetal e animal. 2017.

ENAB. Estratégia Nacional para a Agricultura Biológica. Ministério da Agricultura, Florestas e Desenvolvimento Rural. 2017

FAO – The State of Food and Agriculture 2019. Moving forward on food loss and waste reduction. Rome: Food and Agriculture Organization of the United Nations. 2019.

FAO –  The State of Food and Agriculture 2021. Making Agrifood Systems more Resilient to Shocks and Stresses. Rome: Food and Agriculture Organization of the United Nations.

FERREIRA, J. C. (Coord.). (2012) – As Bases da Agricultura Biológica. Tomo I – Produção Vegetal. EDIBIO. Lisboa.

FERREIRA, J.C.; STRECHT, A.; RIBEIRO, J.R.; SOEIRO, A.; COTRIM, G. (2002) – Manual de Agricultura Biológica.

Fertilização e protecção das plantas para uma agricultura sustentável. Lisboa: Ed. AGROBIO, 3ª Ed..

FREELING, M.; WALBOT, V. (1996) – The maize handbook. New York: Springer-Verlag.

GUERRERO, A. (1992)- Cultivos Herbáceos Extensivos. Madrid: Ediciones Mundi-Prensa.

MENEGON, G.; PIVOTTIi, F., XICCATO, G. (1992) – Fundamentos de Tecnologia Agrária. Mem Martins: Publicações

Europa América, Colecção Euro-Agro Nº 34 e 35.

MOURÃO, I.; ARAÚJO, J.P.; BRITO, M. – Manual de Agricultura Biológica. Terras de Bouro: Município de Terras de Bouro, 2006.

Regulamento (CE) N.º 834/2007 do Conselho de 28 de junho de 2007 relativo à produção biológica e à rotulagem dos produtos biológicos e que revoga o Regulamento (CEE) n.º 2092/91. JO L 300: 72.

Regulamento (CE) N.º 889/2008 da Comissão de 5 de setembro de 2008 que estabelece normas de execução do Regulamento (CE) n.º 834/2007 do Conselho relativo à produção biológica e à rotulagem dos produtos biológicos, ao que respeita à produção biológica, à rotulagem e aos controlos.

Regulamento de Execução (UE) 2016/673 da Comissão de 29 de abril de 2016 que altera o Regulamento (CE) n.º 889/2008 que estabelece normas de execução do Regulamento (CE) N.º834/2007 do Conselho relativo à produção biológica e à rotulagem dos produtos biológicos, no que respeita à produção biológica, à rotulagem e ao controlo.

SERRANO, J.F. (2003)- Agricultura Ecológica. Manual y Guía Didáctica. Leon: Ed. IRMA, S.L..

SOLTNER, D. (1987)- Phytotechnie Spéciale. Les grandes Productions Végétales. Céréales – Plantes Sarclées – Prairies.

Angers: 15e Édition, Collection Sciences et Techniques Agricole.

TINARELI, A. (1989)- El arroz. Madrid: Ediciones Mundi-Prensa.

VILLALOBOS, F., MATEOS, L. ORGAZ, F. & FERERES, E. (2002) – Fitotecnia: Bases y tecnologias de la produccion agrícola. Mundi Prensa, Madrid.