Small Ruminants

Base Knowledge

Biology I and Biology II

Animal Anatomy and Physiology

Teaching Methodologies

1. Classical exposition of the themes

2. Execution of practical tasks in the school sheep/capril

3. Complementary and guided bibliographic research

Learning Results

Know all the routine procedures of conducting a sheep and/or goat farm, the productive skills and their differences, the importance of the sector in the regional economy and the constraints to its development.

Program

a) national breeds of sheep and goats and their aptitudes;

b) physiological mechanisms involved in feeding, nutrition, reproduction, lactation and growth and in the pathology of the species;

c) general management, food, reproductive and sanitary rules, specific to each species;

d) characteristics of milk, meat and wool production in each species and respective economic importance;

e) related biometric systems and structures involved;

f) production systems and regional differences, constraints and objectives to be pursued.

Curricular Unit Teachers

Grading Methods

Avaliação Contínua
  • - Objectivo 1 - Maneio.(70%): 1) exame escrito (80%); 2) execução de tarefas no ovil (20%) - 70.0%
  • - Objectivo 2 - Produções: 1) exame escrito (80%); 2) execução de tarefas no ovil (20%). - 30.0%
Avaliação Por Exame
  • - Objectivo 1 - Maneio: 1) exame escrito (80%); 2) exame prático no ovil (20%) - 70.0%
  • - Objectivo 2 - Produções: 1) exame escrito (80%); 2) exame prático no ovil (20%). - 30.0%

Internship(s)

NAO

Bibliography

  • ANCRAS – Associação Nacional de Criadores da raça caprina Serrana (2006). Atas da I ª Reunião Nacional de Caprinicultura e comunicações apresentadas (Escola Superior Agrária de Bragança, 19-21 outubro.
  • Andrade, C. Rebelo (2012). Raça caprina charnequeira (Ecotipo – Beiroa). Castelo Branco. ISBN: 978-989-8196-31-6
  • Barbosa, J. C. e Pereira, F. (2016) – Instalações e equipamentos para Ovinos e Caprinos. Edição ANCRAS /ACOB.
  • Benoit, M., e Laignel, G. (2009). Performances techniques et économiques en élevage ovin viande biologique: observations en réseaux d’élevage et fermes expérimentales. Innovations Agronomiques, 4. p151-163.
  • Blair, R (2016). A practical guide to the feeding of organic farm animals: pigs, poultry, cattle, sheep and goats. Sheffield. ISBN: 978-1-910455-70-8
  • Centro Internacional de Altos Estudios Agronómicos Mediterraneos (2009) – Changes in sheep and goat farming systems at the beginning of the 21 th century. F. Pacheco e Morand-Fehr, P. (Editors). Proceedings of the Seminar of the Sub-Network “Sheep and Goats production Sistems” (FAO/CIHEAM e IPVC-Escola Superior Agrária de Ponte de Lima, 15-17 novembro, 2007).
  • Comité Económico e Social Europeu (2022) – Benefícios da Pecuária extensiva e dos fertilizantes orgânicos no contexto do Pacto Ecológico Europeu (22 pp.) disponível em: www.eesc.europa.eu
  • Corcy, J. C. (1991) – La chèvre. Paris: La Maison Rustique.
  • DGAV – Direção Geral de Alimentação e Veterinária (2021). Catálogo Oficial das raças autóctones portuguesas (disponível em www.dgav.gov.pt)
  • Dudouet, C. (1997) – La production du mouton. Paris: CEP. (Produire mieux).
  • Gomes, M. J., Montenegro, T., Sacoto, S. Valentim, V., Rodrigues, I. e Azevedo , J. (2018). Maneio alimentar em ovinos e caprinos 1. Alimentação dos ovinos reprodutores. Agrotec, 26. pp 19-23.
  • FAO (2020) – Five practical Actions towards resilient, low-carbon livestock systems. Report vailable on the FAO website (www.fao.org/publications).
  • INRA (2019) – Feeding system for ruminants. Wageningen. ISBN: 978-90-8686-292-4
  • JARRIGE, R. (Coord.) et. al (1990) – Alimentação dos Bovinos, Ovinos e caprinos. Coleção EUROAGRO, Nº 28, Publicações Europa-América.
  • Martino, J., Lopes, A. e Lourenço, F. (2021) – Modelo Técnico-Económico: Leite e Queijo “Serra da Estrela-DOP”. Edição conjunta RURIS/ ESTRELACOOP.
  • MENDONÇA, Álvaro (Coord.), 2012. Guia Sanitário para criadores de pequenos ruminantes. Relatório do Projeto (POCTEP) 0108-OTSA-2-E promovido pelo Observatório Transfronteiriço de Sanidade Animal (185 páginas). Versão digital: http://hdl.handle.net/10198/7264. Edição do IPB-Instituto Politécnico de Bragança.
  • REGULAMENTO (UE) 2018/848 relativo à produção biológica e à rotulagem dos produtos biológicos, que entrou em vigor a partir de 01 janeiro 2022 (disponível no website da autoridade nacional (DGADR- https://www.dgadr.gov.pt/agricultura-e-producao-biologica).